8,5 % ddv

Moderator: Mirko Zbačnik

kati
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

8,5 % ddv

Odgovor Napisal/-a kati »

Nismo gradbeno podjetje in zato nimam s tem nobenih izkušenj. Zanima me namreč, če lahko naš delavec opravi poslovnemu partnerju gradbena dela na objektu in mu za to izdamo račun z 8,5 % ddv. Za gradnjo in obnovo objektov se po zagotovilih mojega nadrejenega računa 8,5% ddv. Jaz nisem tako prepričana. Predvsem ne vem, kaj je z materialom, ki ga mi predhodno nabavimo po 20% ddv in ga nato na računu poleg gradbenega dela prikažemo. Mi lahko prosim kdo pomaga

kati
blažka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a blažka »

za gradbnjo objektov se obračunava 8,5% DDV, čeprav boš za prejete materiale dobila 20%. Normalno si odbijaš in nič ni narobe.
kati
Začetnik
Začetnik

tukaj gre za vodovodno instalacijo. Saj je isto?
Imam pa še en problem. Registrirana imamo dva D.O.O.-ja. Na emem imamo registrirano dejavnost gradbeništva in vse povezano s tem, vendar na tem nimamo zaposlenega nobenega delavca. Ali lahko iz d.o.o. št. 1 (kjer imamo zaposlene delavce) izdamo račun d.o.o. št. 2 (kjer imamo registrirane gradbene dejavnosti) in nato d.o.o. št. 2 izda naprej račun za opravljene storitve. Vem, da je zapleteno, vendar nujno rabim pomoč. Prosim za mnenja.
lp vsem
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Pazite!!!
8,5% je samo za gradbena dela na stanovanjih, ne pa tudi na pisarnah in drugih poslovnih objektih - tam je 20%.
Glede posojanja delavcev - odvisno kot kaj so zaposleni. Če so zaposleni kot ključavničarji, ne morejo delat vodovodne inštalacije, a ne?
Mirjana
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Kati natančno si preberite 25. člen ZDDV 11. točka in 59. člen pravilnika.
Če boste DDV obračunali po stopnji 8,5% ne pozabite napidsati na račun po katere členu ste omenjeni davek obračunali.

Lidija
kati
Začetnik
Začetnik

Hvala za dosedanje odgovore. Ali rabimo za posojo delavcev kakšno pogodbo med d.o.o.-ji. Ali bi moral imeti registrirano dejavnost "posoje delavcev"?

kati
kati
Začetnik
Začetnik

Ali je fakturiranje dela zaposlenih delavcev povsem normalno in kaj naj napišemo na fakturo?
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Zakaj bi fakturirali posojo delavca? Jaz bi že to "posojo" fakturirala kot storitev opravljenega dela ...
kati
Začetnik
Začetnik

Ali lahko, če d.o.o., ki ima zaposlenega tega delavca ni registrirano za gradbene dejavnosti?Zato bo podjetje 1 posodilo delavca podjetju 2. ki bo pri podjetju 3 opravil gradbene storitve. Te relacije me zanimajoč

kati
Yuna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Yuna »

Kje to piše, da če fakturiraš po znižani stopnji (8,5%), da je potrebno navesti tudi člen ?
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Mislim, da lahko gre tako, kot predlagaš Kati. Potjetje 2 bo izstavilo račun podjetju 3 za opravljeno storitev, ker pa nima zaposlenih bo vzelo za podizvajalca podjetje 1, ki bo to opravilo in nato bo podjetje 1 izstavilo račun podjetju 2.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Tudi mene zanima, od kdaj je potrebno navajati člen za znižano stopnjo obračunanega DDV?? Do sedaj je bilo to samo pri oprostitvah. Sprašujem zato, ker imamo mi veliko računov z znižano 8,5% stopnjo, saj vgrajujemo in servisiramo dvigala - tudi v stanovanjskih enotah.:shock::):D
Odgovori