Nismo gradbeno podjetje in zato nimam s tem nobenih izkušenj. Zanima me namreč, če lahko naš delavec opravi poslovnemu partnerju gradbena dela na objektu in mu za to izdamo račun z 8,5 % ddv. Za gradnjo in obnovo objektov se po zagotovilih mojega nadrejenega računa 8,5% ddv. Jaz nisem tako prepričana. Predvsem ne vem, kaj je z materialom, ki ga mi predhodno nabavimo po 20% ddv in ga nato na računu poleg gradbenega dela prikažemo. Mi lahko prosim kdo pomaga
tukaj gre za vodovodno instalacijo. Saj je isto?
Imam pa še en problem. Registrirana imamo dva D.O.O.-ja. Na emem imamo registrirano dejavnost gradbeništva in vse povezano s tem, vendar na tem nimamo zaposlenega nobenega delavca. Ali lahko iz d.o.o. št. 1 (kjer imamo zaposlene delavce) izdamo račun d.o.o. št. 2 (kjer imamo registrirane gradbene dejavnosti) in nato d.o.o. št. 2 izda naprej račun za opravljene storitve. Vem, da je zapleteno, vendar nujno rabim pomoč. Prosim za mnenja.
lp vsem
Pazite!!!
8,5% je samo za gradbena dela na stanovanjih, ne pa tudi na pisarnah in drugih poslovnih objektih - tam je 20%.
Glede posojanja delavcev - odvisno kot kaj so zaposleni. Če so zaposleni kot ključavničarji, ne morejo delat vodovodne inštalacije, a ne?
Mirjana
Kati natančno si preberite 25. člen ZDDV 11. točka in 59. člen pravilnika.
Če boste DDV obračunali po stopnji 8,5% ne pozabite napidsati na račun po katere členu ste omenjeni davek obračunali.
Ali lahko, če d.o.o., ki ima zaposlenega tega delavca ni registrirano za gradbene dejavnosti?Zato bo podjetje 1 posodilo delavca podjetju 2. ki bo pri podjetju 3 opravil gradbene storitve. Te relacije me zanimajoč
Mislim, da lahko gre tako, kot predlagaš Kati. Potjetje 2 bo izstavilo račun podjetju 3 za opravljeno storitev, ker pa nima zaposlenih bo vzelo za podizvajalca podjetje 1, ki bo to opravilo in nato bo podjetje 1 izstavilo račun podjetju 2.
Tudi mene zanima, od kdaj je potrebno navajati člen za znižano stopnjo obračunanega DDV?? Do sedaj je bilo to samo pri oprostitvah. Sprašujem zato, ker imamo mi veliko računov z znižano 8,5% stopnjo, saj vgrajujemo in servisiramo dvigala - tudi v stanovanjskih enotah.:):D