OBDARITEV OTROK

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

OBDARITEV OTROK

Odgovor Napisal/-a SILVA »

Ob Novem letu bi otrokom zaposlenih dali nekaj denarja (10-15 tisoč SIT).Ali gre to kaj v dohodnino, oz.boniteto ? Gotovino bi dvignili z računa.
Če vrednost ne preseže 5% povprečne slovenske plače, se dajatve ne obračunavajo./IKS 12/03 str.85/ . Ali to še velja?
magdalena
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Še velja. Po 1.1.2005 pa boste lahko otrokom zaposlenih , starim do 15 let, brez plačila dohodnine v mesecu <font color="red">decembru</font id="red"> podarili darilo v vrednosti do 10.000,00 SIT.

lp

Magda
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SILVA »

hvala.
Veronika Kajzer
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Veronika Kajzer »

Tudi pri nas razmišljamo o darilu otrokom v gotovini. Ali lahko denar nakažemo na TR staršev?

Ali se enako obravnava, če otrokom kupimo npr. igrače?
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Silva, 5% povprečne plače velja za darila delodajalca delavcu. Pazite, kako boste napisali ob izplačilu.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Ja,5% je za zaposlene.Ali ni za ostale 2%?
magdalena
Računovodja
Računovodja

Za zaposlene 5 %, za tiste, ki niso zaposleni v podjetju pa velja, da ni potrebno plačati dohodnine, če njena vrednost ne preseže 2 % povprečne plače. Prejemnik takega darila pa mora vrednost le-tega vseeno prijaviti v dohodninski napovedi. Preberite si članek "Kaj podariti" na http://www.gzs.si/Nivo3.asp?ID=13049&IDpm=7652. Se pa strinjam s kaltrzic.

lp

Magda
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Preberite natančno!
Zaposleni: V osnovo za davek od osebnih prejemkov se všteva vrednost daril delodajalceale,če ta presega 5 %.
Fizične osebe, ki niso zaposlene: akontacije dohodnine ni treba plačati, če izračunan davek znaša manj kot 2 %.

Zanima pa me vaše mnenje na ta del: prejemnik je dolžan vrednost poslovnega darila ne glede na višino prijaviti v dohodninski napovedi.

Spomnim se, da sem nekoč sodelovala v neki nagradni akciji in sem nato morala v dohodnino prijaviti približno 500,00, kolikor je bila vredna nagrada.
magdalena
Računovodja
Računovodja

Ja, morala bi napisati akontacijo dohodnine in tudi tako sem mislila. Glede tega, da je vsako darilo, ne glede na vrednost, potrebno vključiti v dohodninsko napoved, pa ne bi izgubljala besed (tako kot v vašem primeru, ko gre za minimalen znesek):mad:

lp

Magda
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Če pa na "darilo" natisnete svoj logo, potem to spada pod reklamo in ni treba nobene dohodninske napovedi.Za obdarovanca pa je isto. Mislim pa, da so tudi pri reklami neke zneskovne omejitve, vendar ne vem točno. Pobrskajte po forumu, se je že debatiralo o tem.
Mirjana
Amadeja
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Amadeja »

Ali spada darilo otrokom zaposlenih med davčno priznane odhodke oz. kako se tretira?
Hvala,
Amadeja
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdravo. Mi smo bolj pozni glede izplačila za Dedka Mraza, morda pa vendar bo. Otrokom zaposlenih bi izplačali 10.000,00 sit na TRR staršev. Vem, da se dohodnina ne plača in da to niso davčno priznani odhodki. Zanima pa me, ali kdo to prijavlja z REK obrazcem. Tistega članka ki je naveden kot link ne najdem ali pa nimam ustreznega dostopa, da bi ga lahko prebrala.
LP:):)
Odgovori