Prodaja slik - amaterjev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Prodaja slik - amaterjev

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Obstaja kakšna varianta, da trgovinica prodaja slike slikarjev amaterjev, kateri nimajo status umetnika?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

A ni nobene druge, vsaj malo umetniške duše mad nami?!Slika
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

Jaz poznam slikarko amaterko, ki je svoj problem rešila tako, da je odprla popoldansko obrt, prijavila izdelavo ročnih del, domače obrti,.. in sedaj za svoja dela izstavlja račune.
DECO
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Verjetno je to res najugodnejša varjanta. :spomezik:
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Vodim trgovino, ki ima kot svojo dejavnost tudi dejavnost prodajnih razstav slikarjev amaterjev. Ta amater sem lahko tudi jaz, med njimi bodo tudi šolski otroci.
Ali je komu jasno, kako to davčno izvesti. Ali ima kdo kak primer na primer iz knjižnic, kjer se velikokrat vrstijo te razstave? Nekako nesmiselno se mi zdi za enkraten posel odpreti s.p., ali je kakšna cenejša varjanta?

In še, kako bi razstavljanje slik potekalo glede obračuna DDV, bi lahko govorili tu o odbitnem deležu, ali le kot poslovanje z malimi davčnimi zavezanci?

Lep dan želim, navsezadnje je končno nekaj sončka :spomezik: .
Mirko Slika
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Že kar nekaj časa je od tega, kar sem kupovala ročno poslikano vazo. Avtorca je svoje izdelke prodajala preko nekakšnega društva. Podobno so bile tudi ročno poslikane rute in kravate. Poskusite preveriti v kakšni trgovini z darili.
slava
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Pozanimal sem se kar na davčni (v našem kraju), možno je kot neregistriran se prijavit, lahko kot enkraten posel, mislim da je 10% ali lahio 25% normiranih stroškov, davka 25 %, pri dohodnini pa se lahko uveljavi tudi dejanske stroške. Tako nekako, bolj površno - v glavnem možnost je.
Mirko Slika
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: Prodaja slik - amaterjev

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

ali kdo ve, še obstaja možnost za take posle - da nekdo občasno proda kakšno sliko, nima obrti ali statusa umetnika? Kam in kako potem prijavi tako prodajo?
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Odgovori