obvezni pobot

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
snupi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: obvezni pobot

Odgovor Napisal/-a snupi »

Skupni zensek vse kar ni plačano do 19.05.2011.
crnolaska
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a crnolaska »

Hmm.... sej človek ne ve, kaj je res.... jaz sem pa štekala, da tisto kar si že prijavil, da ne prijavljaš več in v tem primeru prijavim sedaj samo znesek 2000€.

Anybody?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Obvezni pobot (to velja za vse termine) velja za neporavnane zapadle obveznosti do dneva prijave v pobot in to za tiste obveznosti, ki še niso bile vključene v pobot.
Obveznosti, ki se niso pobotale ob prvi prijave, lahko upoštevate v naslednjem pobotu kot PROSTOVOLJNE ali pa jih kako drugače poravnate. Besedica prostovoljno pove, da lahko sami izbiramo ali jih bomo vključevali v naslednje pobote. Menim, da bi bilo bolj pošteno, da se te obveznosti plačajo, ne pa da se vključujejo v medsebojni pobot v nedogled.

lp
crnolaska
Novinec
Novinec

:palca: Bravo slovan, lepo povedano.
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Še nekaj v tej zvezi me zanima in sicer:

če je zavezanec za DDV trimesečni, ali je potrebno potem mesečno prijavljati v pobot neporavnane obveznosti - kar se tiče DDV-ja - ali lahko trimesečno, kar je odprtega do
tistega pobota, ki se še upošteva pri DDV-ju? :? :oops:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Verjetno ti ni potrebno podati nobenih podatkov v primeru, če nimaš nobenih obveznosti???
lenkika
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a lenkika »

Mene pa zanima še nekaj v zvezi s pobotom. Če s.p., ki vodi enostavno knjigovodstvo, nima nobenih terjatev do nikogar, ker prodaja izdelke le na tržnici za gotovino, ima pa odprto obveznost. Kakšen je potem sploh smisel prijavljanja obveznosti v pobot, če ne more biti nič pobotano? Ima kdo od vas kakšno mnenje o tem? Je prijava obveznosti v takšnem primeru obvezna?
nensy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nensy »

Prijava v obvezni pobot je obvezna, neglede na to, ali imate odprte tudi terjatve ali ne. Pobotalo se seveda ne bo, ste pa zadostili zakonu. Vendar bi jaz v tem primeru, če dobite vi vse plačano, tudi svoje obveznosti rajši poravnala kakor da bi jih dajala v pobot.
crnolaska
Novinec
Novinec

Jst bi pa rabila pomoč in to ne ubistvu tolk zaradi e-pobota. Neko podjetje (XY d.o.o.) mi je poslalo dopis, da je z drugim podjetjem (AZ d.o.o.), kateremu sem dolžna sklenilo pogodbo o faktoringu in naj vse njihove terjatve do nas naslavljam na to podjetje XY d.o.o.(trr-nakazilo, če so morebitne pritožbe...)

Kako sedaj jaz to knjižim, ko dobim račun od podjetja AZ d.o.o.? Ali naj to knjižim kot da sem prejela račun od XY d.o.o. saj bi to potem lažje v programu prenesla za e-pobot? Ker kolikor štekam, moram za e-pobot prijaviti tisto podjetje (XY), s katerim ima podjetje, kateremu sem dolžna (AB) pogodbo o factoringu.

Ima kdo že kakšne takšne izkušnje?

Upam, da nisem zakomplicirala.

Hvala.
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

KANARČEK napisal/-a:Še nekaj v tej zvezi me zanima in sicer:

če je zavezanec za DDV trimesečni, ali je potrebno potem mesečno prijavljati v pobot neporavnane obveznosti - kar se tiče DDV-ja - ali lahko trimesečno, kar je odprtega do
tistega pobota, ki se še upošteva pri DDV-ju? :? :oops:
to tudi mene zanima... namreč če je račun zapadel marca, poravnan je bil šele aprila, v pobot ga nismo prijavili, saj smo vedeli, da ga bomo aprila poravnali, potem ddv obračun za obdobje marec - junij naredim normalno, kljub temu, da nisem prijavila v pobot in je račun bil plačan z zamudo? sliši se mi logično, ne vem pa če je prav :roll:
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

Po moji logiki gre za trimesečne zavezance nekako takole.

Prijava v pobot mora biti opravljena sproti mesečno, tako pise v zakonu, ne glede na to ali ste mesečni ali trimesečni zavezanec.

Pri pripravi obračuna DDV pa menim, da je za račun, ki ni bil prijavljen v prvi krog pobota, ki sledi datumu zamude, potrebno upoštevati popravek odbitka DDV, če je bil plačan šele po datumu prvega pobota. Ker pa je bil račun poravnan v istem davčnem obdobju, si lahko zopet povečate odbitek DDV.

Na ta način se pri DDV-ju nič ne pozna (v poljih 41 in 42), v informativnih poljih pa gre enkrat v plus, drugič pa v minus. :?

Na ta način je morda zakonu zadoščeno...

lp
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Če se pri ddv-ju nič ne pozna kompliciranje ni potrebno, že tako se nam življenje vsak dan otežuje.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Odgovori