obvezni pobot
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: obvezni pobot
Skupni zensek vse kar ni plačano do 19.05.2011.
Hmm.... sej človek ne ve, kaj je res.... jaz sem pa štekala, da tisto kar si že prijavil, da ne prijavljaš več in v tem primeru prijavim sedaj samo znesek 2000€.
Anybody?
Anybody?
Obvezni pobot (to velja za vse termine) velja za neporavnane zapadle obveznosti do dneva prijave v pobot in to za tiste obveznosti, ki še niso bile vključene v pobot.
Obveznosti, ki se niso pobotale ob prvi prijave, lahko upoštevate v naslednjem pobotu kot PROSTOVOLJNE ali pa jih kako drugače poravnate. Besedica prostovoljno pove, da lahko sami izbiramo ali jih bomo vključevali v naslednje pobote. Menim, da bi bilo bolj pošteno, da se te obveznosti plačajo, ne pa da se vključujejo v medsebojni pobot v nedogled.
lp
Obveznosti, ki se niso pobotale ob prvi prijave, lahko upoštevate v naslednjem pobotu kot PROSTOVOLJNE ali pa jih kako drugače poravnate. Besedica prostovoljno pove, da lahko sami izbiramo ali jih bomo vključevali v naslednje pobote. Menim, da bi bilo bolj pošteno, da se te obveznosti plačajo, ne pa da se vključujejo v medsebojni pobot v nedogled.
lp
Še nekaj v tej zvezi me zanima in sicer:
če je zavezanec za DDV trimesečni, ali je potrebno potem mesečno prijavljati v pobot neporavnane obveznosti - kar se tiče DDV-ja - ali lahko trimesečno, kar je odprtega do
tistega pobota, ki se še upošteva pri DDV-ju?

če je zavezanec za DDV trimesečni, ali je potrebno potem mesečno prijavljati v pobot neporavnane obveznosti - kar se tiče DDV-ja - ali lahko trimesečno, kar je odprtega do
tistega pobota, ki se še upošteva pri DDV-ju?
Verjetno ti ni potrebno podati nobenih podatkov v primeru, če nimaš nobenih obveznosti???
Mene pa zanima še nekaj v zvezi s pobotom. Če s.p., ki vodi enostavno knjigovodstvo, nima nobenih terjatev do nikogar, ker prodaja izdelke le na tržnici za gotovino, ima pa odprto obveznost. Kakšen je potem sploh smisel prijavljanja obveznosti v pobot, če ne more biti nič pobotano? Ima kdo od vas kakšno mnenje o tem? Je prijava obveznosti v takšnem primeru obvezna?
Prijava v obvezni pobot je obvezna, neglede na to, ali imate odprte tudi terjatve ali ne. Pobotalo se seveda ne bo, ste pa zadostili zakonu. Vendar bi jaz v tem primeru, če dobite vi vse plačano, tudi svoje obveznosti rajši poravnala kakor da bi jih dajala v pobot.
Jst bi pa rabila pomoč in to ne ubistvu tolk zaradi e-pobota. Neko podjetje (XY d.o.o.) mi je poslalo dopis, da je z drugim podjetjem (AZ d.o.o.), kateremu sem dolžna sklenilo pogodbo o faktoringu in naj vse njihove terjatve do nas naslavljam na to podjetje XY d.o.o.(trr-nakazilo, če so morebitne pritožbe...)
Kako sedaj jaz to knjižim, ko dobim račun od podjetja AZ d.o.o.? Ali naj to knjižim kot da sem prejela račun od XY d.o.o. saj bi to potem lažje v programu prenesla za e-pobot? Ker kolikor štekam, moram za e-pobot prijaviti tisto podjetje (XY), s katerim ima podjetje, kateremu sem dolžna (AB) pogodbo o factoringu.
Ima kdo že kakšne takšne izkušnje?
Upam, da nisem zakomplicirala.
Hvala.
Kako sedaj jaz to knjižim, ko dobim račun od podjetja AZ d.o.o.? Ali naj to knjižim kot da sem prejela račun od XY d.o.o. saj bi to potem lažje v programu prenesla za e-pobot? Ker kolikor štekam, moram za e-pobot prijaviti tisto podjetje (XY), s katerim ima podjetje, kateremu sem dolžna (AB) pogodbo o factoringu.
Ima kdo že kakšne takšne izkušnje?
Upam, da nisem zakomplicirala.
Hvala.
to tudi mene zanima... namreč če je račun zapadel marca, poravnan je bil šele aprila, v pobot ga nismo prijavili, saj smo vedeli, da ga bomo aprila poravnali, potem ddv obračun za obdobje marec - junij naredim normalno, kljub temu, da nisem prijavila v pobot in je račun bil plačan z zamudo? sliši se mi logično, ne vem pa če je pravKANARČEK napisal/-a:Še nekaj v tej zvezi me zanima in sicer:
tistega pobota, ki se še upošteva pri DDV-ju?![]()
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
-
kompotelka
- Računovodja

Po moji logiki gre za trimesečne zavezance nekako takole.
Prijava v pobot mora biti opravljena sproti mesečno, tako pise v zakonu, ne glede na to ali ste mesečni ali trimesečni zavezanec.
Pri pripravi obračuna DDV pa menim, da je za račun, ki ni bil prijavljen v prvi krog pobota, ki sledi datumu zamude, potrebno upoštevati popravek odbitka DDV, če je bil plačan šele po datumu prvega pobota. Ker pa je bil račun poravnan v istem davčnem obdobju, si lahko zopet povečate odbitek DDV.
Na ta način se pri DDV-ju nič ne pozna (v poljih 41 in 42), v informativnih poljih pa gre enkrat v plus, drugič pa v minus.
Na ta način je morda zakonu zadoščeno...
lp
Prijava v pobot mora biti opravljena sproti mesečno, tako pise v zakonu, ne glede na to ali ste mesečni ali trimesečni zavezanec.
Pri pripravi obračuna DDV pa menim, da je za račun, ki ni bil prijavljen v prvi krog pobota, ki sledi datumu zamude, potrebno upoštevati popravek odbitka DDV, če je bil plačan šele po datumu prvega pobota. Ker pa je bil račun poravnan v istem davčnem obdobju, si lahko zopet povečate odbitek DDV.
Na ta način se pri DDV-ju nič ne pozna (v poljih 41 in 42), v informativnih poljih pa gre enkrat v plus, drugič pa v minus.
Na ta način je morda zakonu zadoščeno...
lp
Če se pri ddv-ju nič ne pozna kompliciranje ni potrebno, že tako se nam življenje vsak dan otežuje.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde