Avtorski honorar

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
čaba
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Avtorski honorar

Odgovor Napisal/-a čaba »

V d.o.o. bomo sklenili s svetovalcem na področju tehnologije avtorsko pogodbo. Zanima me do katerih stroškov je poleg višine intelektualne storitve še upravičen (kilometrina, materialni stroški,..)in ali je to potrebno tudi vključiti v pogodbo?. Je fizična oseba, zato ne more za svoje storitve izdajati računov.
Zanime me še to, ali je potrebno še na kaj posebno paziti, glede na to, da so neke spremembe pri izplačlu avtorskega honorarja? Kaj vse pa zajemajo normirani stroški (40%), ki so oproščeni dohodnine - morda vkjučeni stroški npr. pisarniškega materiala?
Za odgovore se vam zahvaljujem!!

nataša
mitandem
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mitandem »

[/quote]
mitandem
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mitandem »

Po moje, kot mi razumemo definicijo normirni stroški(bi bili zajeti vsi stroški ki bi nastali v zvezi s tem poslom)torej dodatno ne moreš obračunati še stroške. Lahko pa uveljavlja dejanske stroške, če ima za to račune, ne moreš pa mu potem odbiti normirnih stroškov. Eno ali drugo kar se bolj splača.

Irena
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

V pogodbi samo določite neto oz.bruto izplačilo, ki pa naj bo povečano za potne stroške. Do povračila potnih stroškov so upravičeni samo zaposleni v podjetju. Če se jih izplača nezaposlenim so obdavčeni kot podjemna pogodba.
Glede norminarnih stroškov je pa tako kot je že rekla Irena. Ali uveljavite dejanske stroške ali pa normirane, kar je bolje. oboje pa ne gre.

lp, Bina
petert99
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a petert99 »

Kaj pa v primeru več avtorskih pogodb? Ali je mogoče pri prijavi dohodnine pri eni avtorski uveljavljati dejanske stroške, pri drugi pa normirane?
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Lahko, saj pri eni imate dokumentacijo nastalih stroškov, pri drugi pa jih ni, ker je lahko npr. delo na računalniku in ni točne porabe elektrike,interneta, tonerja itd.
Odgovori