V d.o.o. bomo sklenili s svetovalcem na področju tehnologije avtorsko pogodbo. Zanima me do katerih stroškov je poleg višine intelektualne storitve še upravičen (kilometrina, materialni stroški,..)in ali je to potrebno tudi vključiti v pogodbo?. Je fizična oseba, zato ne more za svoje storitve izdajati računov.
Zanime me še to, ali je potrebno še na kaj posebno paziti, glede na to, da so neke spremembe pri izplačlu avtorskega honorarja? Kaj vse pa zajemajo normirani stroški (40%), ki so oproščeni dohodnine - morda vkjučeni stroški npr. pisarniškega materiala?
Za odgovore se vam zahvaljujem!!
nataša
Avtorski honorar
Moderator: Mirko Zbačnik
Po moje, kot mi razumemo definicijo normirni stroški(bi bili zajeti vsi stroški ki bi nastali v zvezi s tem poslom)torej dodatno ne moreš obračunati še stroške. Lahko pa uveljavlja dejanske stroške, če ima za to račune, ne moreš pa mu potem odbiti normirnih stroškov. Eno ali drugo kar se bolj splača.
Irena
Irena
V pogodbi samo določite neto oz.bruto izplačilo, ki pa naj bo povečano za potne stroške. Do povračila potnih stroškov so upravičeni samo zaposleni v podjetju. Če se jih izplača nezaposlenim so obdavčeni kot podjemna pogodba.
Glede norminarnih stroškov je pa tako kot je že rekla Irena. Ali uveljavite dejanske stroške ali pa normirane, kar je bolje. oboje pa ne gre.
lp, Bina
Glede norminarnih stroškov je pa tako kot je že rekla Irena. Ali uveljavite dejanske stroške ali pa normirane, kar je bolje. oboje pa ne gre.
lp, Bina