IZPLAČILO ZA POSLOVODENJE

Moderator: Mirko Zbačnik

bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Re: IZPLAČILO ZA POSLOVODENJE

Odgovor Napisal/-a bojča »

Ga. Slovan še enkrat hvala za vse odgovore.
Ja on je direktor samo v našem podjetju vendar mu bom vseeno rekla da mi prinese odločbo ki jo je dobil za dohodnino za leto 2010 (sicer naj bi se podatki ujemali).
In potem mu še rečem da ko dobi odločbo za dohodnino za leto 2011 mi jo mora tudi prinesti.
Torej sedaj mu bom upoštevala bruto zavarovalno osnovo tako kot ste napisala (glede na bruto prihodke 2010 ki so znašali 78.237 €). Ko pa mi prinese odločbo za leto 2011 pa bomo to spremenili.
In kdaj približno dobi to odločbo za leto 2011? Če jo dobi npr. marca 2012 potem moram že 15.4. upoštevati novo osnovo ali kako to gre potem naprej?
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

[quote="bojčaTo sem jaz napisala bruto zneske za celo leto in ne za mesec če ste to mislili. :|[/quote]

Mislil sem že prav za leto, samo bral sem površno: " mojega obračuna dohodnine" - kot da gre za Vašo plačo , pa je seveda direktorjeva.
Se opravičujem za zmedo! LP

PS Da se malo odkupim : če dobi v marcu, se upošteva za april, torej 15.5. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

orljek napisal/-a:PS Da se malo odkupim : če dobi v marcu, se upošteva za april, torej 15.5. lp
Ni rečeno, da je tako:
- prejet informativni izračun v marcu: najprej je vročen 15 dni od odpreme, nato 15 dni za pritožbo, skupaj 30 dni....
- šele po 30 dnevih postane informativni izračun odločba o dohodnini za leto 2011..
- običajno so prve odločbe z datumom odpreme 31.03.......odločba postane šele konec aprila;
- sprememba zavarovalne osnove je naslednji mesec po "prejemu odločbe", to je za mesec maj; plačilo 15. junij.

lp
bojča
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a bojča »

Ga. Slovan sedaj pa sem res naredila celo študijo okoli tega, ampak popolnoma razumem.
Hvala vam še enkrat za trud in prijaznost.
bobek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bobek »

Ali lahko pri obračunu dohodnine upoštevamo poleg splošne olajšave, ter znižanje osnove za plačane prispevke(opsvl) tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane?

Ali obstaja kakšen brezplačen program za obračun izplačila dohodka za poslovodenje?
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Osnove NE zmanjšuješ za prispevke, lahko pa tudi za VDČ. lp
romana10
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a romana10 »

Imam naslednje vprašanje in vas lepo prosim, da potrdite, če pravilno računam:

Torej enoosebna d.o.o., kjer je lastnik do sedaj bil zaposlen (od sredi 2003) po podlagi 001, mora s 1.1.12 podpisati pogodbo o poslovodenju, narediti prijavo zavarovanja po 040 in 112, ter obračunavati prispevke na obrazcu OPSVL . (zaposlen in družbenik je samo v tem podjetju.)

IZRAČUN DOHODKA, PRISPEVKOV IN DOHODNINE:

(po dohodninski odločbi za 2010)
Bruto plača + regres v 2010 = 10.000 €
Dohodnina = 735
Prispevki = 2.210
Osnova za določitev zavarovalne osnove (dohodek brez upoštevanja prispevkov in olajšav) = 9.265 €

Sodi v 2. razred (Nad 8.536,36 do vključno 17.938,56***)
in znaša B zavarovalna osnova = 60% * povprečna plača za predpr. mesec = 60% * 1.510,44 =906,26
Izračun prispevkov = zav.osnova * 38,2% = 906,26 * 38,2% = 346,19
Firma mu bo prispevke vključila v dohodek
B dohodek skupaj s prispevki, ki so vključeni v dohodek znaša = 906,26 + 346,19 = 1.252,45
Podjetje mu nakaže = B dohodek – dohodnina = 1.252,45 - 193,66 = 1.058,79
Lastnik – poslovodja sam nakaže prispevke v znesku 346,19 in poroča na obrazcu OPSVL .
Podjetje poroča o izplačilu dohodka in dohodnine na obrazcu REK-1 (zbirni del)- 1141 Dohodek za vodenje družbe (zavarovalna podlaga 040), iREK - 1110 Dohodek za vodenje družbe (zavarovalna podlaga 040)
V resnici bo firma za njega plačala prispevke in bo lastnik-poslovodja dobil nakazano samo 1.252,45 – 346,19 – 193,66 = 712,59 €

Je tako pravilno??? :roll: :oops: :shock:
lepo prosim za odgovor. hvala!
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

1.)Narobe glede razvrstitve za prispevke (samo v tem primeru ne vpliva na razred!):
Osnova za določitev zavarovalne osnove (bruto plača) = 10.000 €.

2.)Bruto dohodek lahko določite poljubno - nima zveze z osnovo in prispevki iz OPSVL.

3.) Obračun pa je na prvi pogled prav. lp
romana10
Nov član
Nov član

orljek napisal/-a:2.)Bruto dohodek lahko določite poljubno - nima zveze z osnovo in prispevki iz OPSVL.
ja bo imelo pa vezo potem naslednje leto, ko se bo povečala osnova a ne?
bobek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bobek »

Na seminarju, ki smo se ga udeležili prav zaradi vseh teh nejasnosti, so nam dali tudi praktične primere za izračun plačila za poslovodenje in tam so nam tudi pojasnili, da osnovo za obračun dohodnine dobimo tako, da zmanjšamo bruto za plačane prispevke (opsvl) ter splošno olajšavo?
To pomeni, da na seminarju dajejo napačne informacije!!! Ali morda še kdo kaj ve o tem, ali se lahko zniža osnovo iz naslova plačanih prispevkov?
romana10
Nov član
Nov član

še eno podvprašanje imam:

če se prispevki ne prištejejo k dohodku za poslovodenje, potem poslovodju dejansko ostane neto po izplačilu prispevkov:
zav.osnova-dohodnina-prispevki = 906 - 102 - 346,19 = 458 €
to pa je manj kot neto minimalna plača - je to ok?
romana10
Nov član
Nov član

bobek napisal/-a:Na seminarju, ki smo se ga udeležili prav zaradi vseh teh nejasnosti, so nam dali tudi praktične primere za izračun plačila za poslovodenje in tam so nam tudi pojasnili, da osnovo za obračun dohodnine dobimo tako, da zmanjšamo bruto za plačane prispevke (opsvl) ter splošno olajšavo?
To pomeni, da na seminarju dajejo napačne informacije!!! Ali morda še kdo kaj ve o tem, ali se lahko zniža osnovo iz naslova plačanih prispevkov?
osnova za dohodnino se zmanjša tako kot ste navedli,
zavarovalna osnova za določitev prispevkov pa je drugo - tam pa se NE upošteva dohodnina, prispevki ali olajšave
Odgovori