Pozdravljeni,
Ne vem če tole spada v to rubriko, vendar me zanima sledeče - mož že ima popoldanski s.p. na domačem naslovu, sedaj bi pa še jaz odprla polni s.p. kot samozaposlitev. Zanima me razmejitev stroškov stanovanja - oz. dela stanovanja, ki se uporablja za dejavnost ali lahko popoldanski s.p. obračuna npr. 20% stroškov in potem še jaz s polnim s.p. še recimo 30% stroškov. Pisarne zaenkrat še ne bi najemala, ker je to prevelik stroške za start up.
Upam da mi boste lahko pomagali.
Hvala
dva s.p.ja pod isto streho
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: dva s.p.ja pod isto streho
Mogoče res ni pod obdavčitev - temo sem premaknil
.
Vidva sta dve samostojni osebi, sedaj je fiziča oseba, ki opravlja dejavnost le vaš mož, sicer zavarovan na neki drugi osnovi - je v delovnem razmerju. Vi boste sedaj čtudi postali fizična oseba, ki opralja dejavnost, vendar, ker ne boste zavarovani na neki drugi osnovi - ne boste zaposleni - boste zavarovani kot fizična oseba, prispevke si boste plačevali sami.
Samostojni podjetnik je lahko vsak posameznik, ne glede kje in s kom živi, v kakšnem razmerju je z drugo osebo in tudi ne glede na to, ali je prijavljen na istem naslovu. Da sta z možem prijavljena na isem naslovu je nekako logično, sevveda ni pa nujno
, vendar to zadeva le vas kot fizični osebi in na opravljanje in registracijo dejavnosti nima vpliva.
Vidva sta dve samostojni osebi, sedaj je fiziča oseba, ki opravlja dejavnost le vaš mož, sicer zavarovan na neki drugi osnovi - je v delovnem razmerju. Vi boste sedaj čtudi postali fizična oseba, ki opralja dejavnost, vendar, ker ne boste zavarovani na neki drugi osnovi - ne boste zaposleni - boste zavarovani kot fizična oseba, prispevke si boste plačevali sami.
Samostojni podjetnik je lahko vsak posameznik, ne glede kje in s kom živi, v kakšnem razmerju je z drugo osebo in tudi ne glede na to, ali je prijavljen na istem naslovu. Da sta z možem prijavljena na isem naslovu je nekako logično, sevveda ni pa nujno
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Tole pojasnilo (zaenkrat?) še velja:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... ih_knjigah
Dabata o stroških na forumu: viewtopic.php?f=33&t=36791
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... ih_knjigah
Dabata o stroških na forumu: viewtopic.php?f=33&t=36791
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Upam, da še... sicer, kar se dogaja, brez ciganke nikoli ne veš. 
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

super, hvala za pomoč.