USKLADITVENI DODATEK

Moderator: Mirko Zbačnik

MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

Med usklajevanjem plač za leto 2004 in preteklimi usklajevanji je precejšnja vsebinska razlika. Vse do sedaj so se plače usklajevale le z odstotki povečanja izhodiščnih plač, letos pa se usklajujejo s tako imenovanim „bruto nominalnim dodatkom“, ki je izražen v bruto znesku in se prišteva k obračunani plači. Za kolektivno pogodbo med delavci in podjetji drobnega gospodarstva (na primer), je dogovorjen v znesku 7.400 bruto sit.

Kako naprej?

•Do dodatka so upravičeni vsi delavci, za katere velja (določena)kolektivna pogodba.

•Delavci so upravičeni do dodatka za čas, <b>ko opravljajo redno delo</b>. Nadurno delo ne vpliva na povečanje dodatka po Zakonu.

•Delavci, ki so zaposleni krajši delovni čas od polnega, so upravičeni do sorazmernega dela zneska, glede na njihovo prisotnost na delovnem mestu.

•Dodatek se izplačuje dokler ne bo ustrezno (z zakonom ali kolektivno pogodbo...) prenesen v plačni sistem.

Kaj pa dodatek v primeru minimalne plače?

Izračun dodatka se izvaja tako, da je potrebno pri tistih zaposlenih, ki prejemajo minimalno plačo, k minimalni plači (najnižja možna izplačana plača), veljavni za julij 2004 (111.484 SIT) prišteti dodatek po Zakonu. Če je le ta 7.400 SIT znaša nova obračunana plača za avgust 2004 118.884 SIT. V tem primeru delodajalcu ni potrebno kriti razlike do minimalne plače, saj je končni znesek plače višji od avgustovske minimalne plače (117.500 SIT).

V primeru, da je dodatek zaradi dopusta ali drugih podobnih izostankov (seveda brez boleznin, neopravičenih izostankov ipd.) nižji od 6.016 SIT mora podjetje, tako, kot dosedaj, doplačati razliko do zneska minimalne plače.

Lep dan
:twisted:

MdeBarca
bosta
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a bosta »

Naj mi nekdo pove ali je res, da ce menjas sluzbo, sem jo zamenjal avgusta in so mi po dveh mesecih rekli da mi dodatek v visini 9000 sit ne pripada vec (sem v elektro industriji). Tocno kateri zakon to predpisuje, da se lahko prepricam.
stanovanjska
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a stanovanjska »

Jaz sem razumela, da se uskladitveni dodatek prikazuje posebej in da ne gre v tisto osnovo, od katere se računa dodatek za delovno dobo. Zato po moji logiki ni prav, da ga od septembra dalje vključujemo v bruto plačo temveč ga do nadaljnjega (tako kot pravi Mirko) prikazujemo v posebni bruto postavki. Imam prav?
MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

Dokler dodatek ne bo ustrezno (z zakonom ali kolektivno pogodbo...) prenesen v plačni sistem se prikazuje posebej in nima nobene zveze z delovno dobo.

lp
:twisted:

MdeBarca
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Točno tako, MdeBarca :8:

Mirko 8-)
Odgovori