rabim nasvet. Sem samozaposlena v kulturi, delam za krajši delovni čas zaradi varstva in nege otroka. Torej, plačujem si polovico prispevkov, drugo mi krije CSD (minimalni prispevki). Situacija pa je taka, da sem spet noseča. Če prav razumem, bom v času porodniškega dopusta upravičena do porodniške, ki se mi bo obračunala na podlagi osnove od katerih se obračunajo prispevki - ne glede na to, da mi jih porovico plačuje CSD. Se pravi, da se mi bo porodniška obračunavala od (recimo) minimalne plače? Bojim se namreč, da bo porodniška polovična (ker mi polovico prispevkov plačuje csd).
Naslednje vprašanje: Da bi dobivala višjo porodniško, lahko plačam višje prispevke. Tu je problem CSD, ki mi jih krije polovico. Oni ne morejo kar sami od sebe vedeti in sklepati o mojih ''namerah'' ter plačati več prispevkov.... Se moram zato odjaviti iz 20 urnega delavnika in spet delati 40ur, ter si sama plačevati vse prispevke?
In še to: Kako se smatra ta 20 urni delavnik v času porodniške? Vem, da se takrat ne sme delati, ampak ali sem kaj na slabšem oziroma ali je kaj narobe, če imam zadnji dan pred nastopom porodniške 20 urni delavnik, ali je bolje, da spet prijavim 40 urnega?
Upam, da sem bila z vprašanji dovolj jasna