Porodniška, s.p. - krajšii delovni čas

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
obscurity
Novinec
Novinec

Porodniška, s.p. - krajšii delovni čas

Odgovor Napisal/-a obscurity »

Pozdravljeni,

rabim nasvet. Sem samozaposlena v kulturi, delam za krajši delovni čas zaradi varstva in nege otroka. Torej, plačujem si polovico prispevkov, drugo mi krije CSD (minimalni prispevki). Situacija pa je taka, da sem spet noseča. Če prav razumem, bom v času porodniškega dopusta upravičena do porodniške, ki se mi bo obračunala na podlagi osnove od katerih se obračunajo prispevki - ne glede na to, da mi jih porovico plačuje CSD. Se pravi, da se mi bo porodniška obračunavala od (recimo) minimalne plače? Bojim se namreč, da bo porodniška polovična (ker mi polovico prispevkov plačuje csd).

Naslednje vprašanje: Da bi dobivala višjo porodniško, lahko plačam višje prispevke. Tu je problem CSD, ki mi jih krije polovico. Oni ne morejo kar sami od sebe vedeti in sklepati o mojih ''namerah'' ter plačati več prispevkov.... Se moram zato odjaviti iz 20 urnega delavnika in spet delati 40ur, ter si sama plačevati vse prispevke?

In še to: Kako se smatra ta 20 urni delavnik v času porodniške? Vem, da se takrat ne sme delati, ampak ali sem kaj na slabšem oziroma ali je kaj narobe, če imam zadnji dan pred nastopom porodniške 20 urni delavnik, ali je bolje, da spet prijavim 40 urnega?

Upam, da sem bila z vprašanji dovolj jasna :)
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Re: Porodniška, s.p. - krajšii delovni čas

Odgovor Napisal/-a bpp »

Draga samozaposlena,
vi si za svojo polovico lahko sami izberete osnovo, od katere boste plačevali prispevke, seveda ne sme biti višja od 3.589€ (za avgust, oz 2,4-kratnika vsakokratne povprečne plače izplačane v RS), prispevke za avgust bi v tem primeru plačali v višini 50% (20-ur) cca 685,52€.
CSOD pa vam bo še naprej plačeval 50% od minimalne plače, in to prav tako šteje za osnovo za izračun porodniškega nadomestila, in bi bilo škoda, da bi to izgubili.
Paziti morate le, da boste od CSODa pridobili potrdilo o prenehanju pravic do polovične zaposlitve in novo odločbo Ministrstva za kulturo za polni delovni čas z datumom
na zadnji dan pred nastopom prodniškega dopusta. Na ta dan se morate na ZZZS odjaviti z obrazcem M-2 za 20ur in narediti novo prijavo z obrazcem M-1 na 40ur s prvim naslednjim dnem, pa bo vse v najlepšem redu. Čestitam.
bpp
obscurity
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor :)

To mi res ni bilo povsem jasno oz. mi še vedno ni... Se pravi, da bo pri izračunu porodniške moja (višja) osnova ''povozila'' minimalno osnovo od CSD? Kako pri izračunu vejo katero osnovo upoštevat?
lelika
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lelika »

Upoštevajo vplačane prispevke v zadnjem letu, torej seštevek...

lp
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bpp »

Že vidim, koliko ste pozorno brali in nič razumeli. Ničesar ne bo nič povozilo.
Prispevki, ki jih plačuje CSOD štejejo kot bi jih sami plačali in bo bruto osnova za izračun nadomestila za 391,83€ bruto višja.
Zato tudi pravim, da bi bilo to pravico škoda izgubiti in je pametno ohraniti 20-urno samozaposlitev do nastopa porodniškega dopusta......
srečno, bpp
obscurity
Novinec
Novinec

Saj sem pozorno brala... ne da ne. Pozno je že bilo in sem imela informacij (iz različnih koncev) polno glavo pa sem se potem narobe izrazila...
Ok, se pravi osnova za prispevke csd + moja osnova za prispevke (povišana) = celotna osnova ki predstavlja moj mesečni prihodek.

No, hvala za vse informacije in pomoč :) Glede na to, kakšne variante preračunavanja sem v zadnjem tednu slišala.... Res hvala!:)
ineszoe
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ineszoe »

Spoštovana bpp!
Jaz bi glede te teme imela še eno vprašanje.
Ker v avgustu nastopim s porodniško, bi si rada povečala prispevke... Tudi meni polovico minimalnih prispevkov plača CSD.
Zanima pa me glede na to, da ko si povišam osnovo na e-davkih pri izračunu za prispevke palačam samo polovico (20 ur).
Naprimer, če si povišam osnovo za plačevanje na 2000 eur in bom plačala za to samo polovico prispevkov, kot mi izračuna
program e-davki ali to pomeni, da bo za izračun porodnišeke upoštevana tudi samo polovica povišane osnove- torej v tem primeru
1000 eur+ seveda polovica minimalne osnove(ki jo plača CSD)?
Glede na to da imam sp, ali lahko sama določim pričetek porodniškega dopusta ali za to velja kak zakon? Rada bi nastopila s porodniško
čim kasneje saj imam s.p. šele od nov 2013, pred tem pa sem bila brezposelna in nisem plačevala prispevkov..
LP
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

Osnova za porodniškoje osnova od katere so bili plačani prispevki za starševsko varstvo.

Torej plačani so bili (v vašem primeru) od 1000 EUR + polovica od minimalne osnove.

Pričetek porodniškega dopusta mora biti vsaj 28 dni pred predvidenim terminom poroda. Potrdilo za uveljavljanje porodniške (z datumom predvidenega poroda) boste dobili pri ginekologu in s tem dokumentom uveljavljate pravico do porodniške na CSD. Ne da se nič prestavljat. :D
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

ineszoe - da ne boš po nepotrebnem (predolgo!) plačevala povišane prispevke:

v osnovo za porodniško se ne vštevajo prispevki do samega nastopa porodniške, ampak kak mesec ali celo dva manj - vezano je na datum vloge za porodniško.
Preveri na CSD. lp
Odgovori