Zakaj je boljše biti davčni zavezanec, če...?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ralred
Nov član
Nov član

Zakaj je boljše biti davčni zavezanec, če...?

Odgovor Napisal/-a ralred »

Mene pa zanima zakaj je boljše biti davčni zavezanec, če so tvoji končni kupci tudi podjetja. Kje sem se v spodnji "matematiki" zmotil? :)
Zakaj je boljše, da nisi davčni zavezanec, če so tvoji končni kupci fizične osebe mi je jasno, ker pač s tem dobijo izdelek ceneje.

Prosil za razlago :)

Če dam primer.

Imam produkt, ki stane, če nisem davčni zavezanec, 8€. Če sem davni zavezanec pa ta produkt stane 9,76€.

Ta produkt prodajam podjetjem. Recimo, da je priporočena cena produkta po kateri ga bodo tudi oni prodajali naprej 12€.

Če jim produkt prodam kot davčni zavezanec in ga oni prodajo naprej po priporočeni ceni 12€, bodo od teh 12€ imeli 1,84€ dobička. 2,16€ bodo namreč imeli izstopnega DDV-ja, 1,76€ vstopnega, kar pomeni, da bodo državi plačali 0,40€ DDV-ja (izstopni - vstopni). 12€ - 0,4€ (DDV) - 9,76€ (nakupna vrednost) = 1,84€ dobička

Če jim dam brez DDV, bodo, če bodo oni prodali izdelek po priporočeni ceni, bodo imeli od teh 12€, za kolikor bodo produkt prodali, enako dobička. Od 12€ bodo namreč plačali 2,16€ DDV-ja. 12€ - 2,16€ (DDV) - 8€ (nakupna vrednost) = 1,84€ dobička.

Kje sem se zmotil ali se sploh nisem zmotil? Bi moral pri prvemu primeru (če sem davčni zavezanec) za njihovo nakupno vrednost vzeti 8€, namesto 9,76€? V temu primeru bi bil njihov dobiček 12€ - 0,4€ (ddv) - 8€ (nakupna vrednost) = 3,6€ dobička

Ker če ni tako, potem mi ni jasno...
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: Zakaj je boljše biti davčni zavezanec, če...?

Odgovor Napisal/-a novica »

Kje sem se v spodnji "matematiki" zmotil? Nisi se zmotil.

je boljše biti davčni zavezanec, če so tvoji končni kupci tudi podjetja?

Ja, ampak ne za tvoje DDV kupce (zanje je enako), ampak utegne biti zate, ker lahko odbijaš vstopni DDV;
seveda če imaš dosti vhodnih nabav z DDV (material, storitve) ...
ralred
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor. Ni mi bilo jasno zato ker vsi pravijo, da je bolje, če si DDV zavezanec, saj potem raje poslujejo s tabo. Meni pa to nikoli ni bilo jasno, ker kolikor sem uspel pogruntati, je cena za njih vedno enaka.

To, ali sem DDV zavezanec ali ne je torej važno izključno zaradi mene; torej če se mi splača, da sem DDV zavezanec, da si lahko odbijam vstopni DDV, v kolikor bi material nabavljal za podjetje in ne za prodajo naprej.

Se slučajno v primeru poslovanja s tujimi podjetji to kaj spremeni, jim je njim kaj bolj pomembno (po godu) ali si ti DDV zavezanec ali ne?
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

da si lahko odbijam vstopni DDV, v kolikor bi material nabavljal za podjetje in ne za prodajo naprej. ?

V drugem primeru še toliko bolj!
- v trgovini (preprodaji) je večinoma, praviloma blago bistvenejša postavka kot pa material v proizvodnji ali storitveni dejavnosti.

Se slučajno v primeru poslovanja s tujimi podjetji to kaj spremeni, -

za poslovanje s tujino se moraš tako ali tako "identificirati za DDV" (atipični zavezanec, ki ne sme odbijati DDV) - tako da je potem bolje, če se prijaviš kot "navaden" DDV zavezanec. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

ralred napisal/-a:Ni mi bilo jasno zato ker vsi pravijo, da je bolje, če si DDV zavezanec, saj potem raje poslujejo s tabo. Meni pa to nikoli ni bilo jasno, ker kolikor sem uspel pogruntati, je cena za njih vedno enaka.
Bom se vključila in prikazala tudi drugi vidik. Gre za vprašanje denarnega toka pri vašem kupcu. Kolikor niste zavezanec za DDV potem je njegova davčna obveznost celotni DDV, ki ga zaračuna svojemu kupcu in ga je dolžan plačati davkariji. V primeru, da ste tudi vi zavezanec za DDV pa ima pravico do odbitka vašega zaračunanega DDV-ja in davčnemu organu plača le razliko (seveda pa morate tudi vi plačati zaračunan DDV ne glede na to ali vam kupec terjatev plača ali ne).
In zakaj je to pomembno. Davkariji mora plačati izkazano obveznost po davčnem obračunu najmanj do zadnjega delovnega dne v naslednjem mesecu. Z dobavitelji pa ima pogodbe na daljši plačilni rok, če pa tega nima si pač sam vzame.

lp
ralred
Nov član
Nov član

slovan napisal/-a:
ralred napisal/-a:Ni mi bilo jasno zato ker vsi pravijo, da je bolje, če si DDV zavezanec, saj potem raje poslujejo s tabo. Meni pa to nikoli ni bilo jasno, ker kolikor sem uspel pogruntati, je cena za njih vedno enaka.
Bom se vključila in prikazala tudi drugi vidik. Gre za vprašanje denarnega toka pri vašem kupcu. Kolikor niste zavezanec za DDV potem je njegova davčna obveznost celotni DDV, ki ga zaračuna svojemu kupcu in ga je dolžan plačati davkariji. V primeru, da ste tudi vi zavezanec za DDV pa ima pravico do odbitka vašega zaračunanega DDV-ja in davčnemu organu plača le razliko (seveda pa morate tudi vi plačati zaračunan DDV ne glede na to ali vam kupec terjatev plača ali ne).
In zakaj je to pomembno. Davkariji mora plačati izkazano obveznost po davčnem obračunu najmanj do zadnjega delovnega dne v naslednjem mesecu. Z dobavitelji pa ima pogodbe na daljši plačilni rok, če pa tega nima si pač sam vzame.

lp
Hvala tudi za to dodatno razlago! :) Sedaj mi je vse precej bolj jasno.
ralred
Nov član
Nov član

Zgoraj ste omenili, da je potrebno biti v primeru poslovanja s tujino davčni zavezanec. To velja tudi za tiste, ki iz tujine samo nabavljajo produkte (in jih nato prodajajo v sloveniji) ali velja samo za tiste, ki produkte izvažajo?
ralred
Nov član
Nov član

ralred napisal/-a:Mene pa zanima zakaj je boljše biti davčni zavezanec, če so tvoji končni kupci tudi podjetja. Kje sem se v spodnji "matematiki" zmotil? :)
Zakaj je boljše, da nisi davčni zavezanec, če so tvoji končni kupci fizične osebe mi je jasno, ker pač s tem dobijo izdelek ceneje.

Prosil za razlago :)

Če dam primer.

Imam produkt, ki stane, če nisem davčni zavezanec, 8€. Če sem davni zavezanec pa ta produkt stane 9,76€.

Ta produkt prodajam podjetjem. Recimo, da je priporočena cena produkta po kateri ga bodo tudi oni prodajali naprej 12€.

Če jim produkt prodam kot davčni zavezanec in ga oni prodajo naprej po priporočeni ceni 12€, bodo od teh 12€ imeli 1,84€ dobička. 2,16€ bodo namreč imeli izstopnega DDV-ja, 1,76€ vstopnega, kar pomeni, da bodo državi plačali 0,40€ DDV-ja (izstopni - vstopni). 12€ - 0,4€ (DDV) - 9,76€ (nakupna vrednost) = 1,84€ dobička

Če jim dam brez DDV, bodo, če bodo oni prodali izdelek po priporočeni ceni, bodo imeli od teh 12€, za kolikor bodo produkt prodali, enako dobička. Od 12€ bodo namreč plačali 2,16€ DDV-ja. 12€ - 2,16€ (DDV) - 8€ (nakupna vrednost) = 1,84€ dobička.

Kje sem se zmotil ali se sploh nisem zmotil? Bi moral pri prvemu primeru (če sem davčni zavezanec) za njihovo nakupno vrednost vzeti 8€, namesto 9,76€? V temu primeru bi bil njihov dobiček 12€ - 0,4€ (ddv) - 8€ (nakupna vrednost) = 3,6€ dobička

Ker če ni tako, potem mi ni jasno...
Lahko prosim nekdo, ki se spozna na te reči še enkrat pregleda to kar sem zgoraj napisal. Kateri izračun je pravilen, tisti, označen z rdečo ali tisti, označen z modro?

Zanima me še, če je potrebno biti za uvoz iz tujine, torej izven EU (npr. Kitajska) nujno zavezanec za DDV ali to ni nujno potrebno?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Rdeč izračun vam da pravi rezultat, toda postopek ni pravilen.
Če vi prodajate izdelek z DDV, ker ste zavezanec z DDV, in si ga vaš kupec lahko odbije, ker je zavezanec za DDV, gre v izračun dobička vrednost brez DDV: nabava 8 €, prodaja 9,84 € - razlika je 1,84 €. DDV se v izračunu dobička ne upošteva.

Za uvoz ni treba biti registriran za DDV, za poslovanje z EU pa se je treba registrirati, ko presežete 10.000 € nabav oz. če opravljate storitve za podjetja iz EU, ki so obdavčene po sedežu naročnika (to so skoraj vse, razen storitev na nepremičninah in mogoče še kakšna, ki se je zdaj ne spomnim).
ralred
Nov član
Nov član

adut napisal/-a:Rdeč izračun vam da pravi rezultat, toda postopek ni pravilen.
Če vi prodajate izdelek z DDV, ker ste zavezanec z DDV, in si ga vaš kupec lahko odbije, ker je zavezanec za DDV, gre v izračun dobička vrednost brez DDV: nabava 8 €, prodaja 9,84 € - razlika je 1,84 €. DDV se v izračunu dobička ne upošteva.

Za uvoz ni treba biti registriran za DDV, za poslovanje z EU pa se je treba registrirati, ko presežete 10.000 € nabav oz. če opravljate storitve za podjetja iz EU, ki so obdavčene po sedežu naročnika (to so skoraj vse, razen storitev na nepremičninah in mogoče še kakšna, ki se je zdaj ne spomnim).
Hvala za vaš odgovor in razlago.
Sedaj mi je pa res vse jasno, vsaj upam :)

Ker se tema tiče ravno ddv zavezanca in ddv nezavezanca, me zanima še to. Če npr. sem zavezanec za ddv, se mi potem cena pri transportu pri nabavi blaga šteje z ddvjem ali brez ddv-ja, saj gre za potrebe podjetja, ali se to ne šteje za potrebe podjetja? torej recimo, da moram od točke A do točke B pripeljati neko blago, ki ga bom kupil. Se mi poleg DDV-ja na samo blago zaračuna tudi davek na transport ali se mi transport obračuna brez DDVja?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Odvisno, kje se transport izvaja in kdo ga izvaja - če je po Sloveniji, vam prevoznik zaračuna DDV, če je zavezanec za DDV; če gre za izvoz (izven EU), vam DDV ne obračuna.
Glede prevoza po EU pa nisem prepričana, kako se obračuna - mislim, da je DDV prevaljen na naročnika, torej na vas in ga plačate vi.

Še nekaj bi rada poudarila: kako se obračunava DDV, ponavadi ni odvisno od statusa prejemnika računa, pač pa od statusa izdajatelja računa. Praviloma zavezanec za DDV MORA obračunati DDV, nezavezanec pa ga NE SME obračunati.
In pri prejetih računih: zavezanec za DDV si praviloma LAHKO odbija DDV, nezavezanec pa si ga NE SME.
So izjeme, ki pa jih ne bom omenjala, ker se mi ne da, po pravici povedano, je preveč za pisat.
Odgovori