Pozdravljeni
1 . S 1.12.2013 sem postal samostojni kulturni delavec in se odločil, da bom vodil dvostavno knjigovodstvo. Ker si nisem odprl novega poslovnega transakcijskega računa, sem v mesecu decembru plačeval z osebnega računa. Ali moram na dan 1.12.2013 stanje na TRR knjižiti na konto 919 (stanje 400,00 110/919)? Tako se mi bo potem stanje TRR (vmes knjiženi nakupi za dejavnost) na dan 31.12.2013 ujemalo s stanjem bančnega izpiska?
2. Na davčnem obračunu akontacije dohodnine napišem:
a) vrsta dejavnosti : mojo številko
b) dodatna dejavnost (po SDK) šifra: tudi mojo številko ali samo pod a) ali samo pod b)?
Lepo prosim za vaš odgovor
lp
TRR in davčni obračun
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: TRR in davčni obračun
Delovni dan gre proti koncu ampak vseeno bi bil vesel vsakega odgovora. Vem, da je to glede samostojnega kulturnega delavca bolj redko v debati. Vesel bom vsakega odgovora.
lp
lp
Nekaj postavk sem vam pojasnila, več pa boste morali sami oziroma se boste podali k strokovni osebi, ki vam bo pomagala sestaviti davčni obračun do konca. Pomembna vsebina je sestava davčnega obračuna.......
SPLOŠNI DEL OBRAZCA
A. Vrsta(e) dejavnosti:
1. Dejavnost:___________________________________________ SKD:___________________
2. Dejavnost:________________________________________________ SKD:___________________
3. Dejavnost:________________________________________________ SKD:___________________
Šifre in nazivi dejavnosti so razvidni iz vpisa v primarni register. Če imate samo eno številko boste to vpisali pod 1. In nič več.
B. Sistem vodenja poslovnih knjig:
. enostavno knjigovodstvo dvostavno knjigovodstvo evidence
Označite dvostavno
C. Vrsta obveznega socialnega zavarovanja (ustrezno označite in vpišite):
• iz naslova opravljanja dejavnosti ________________________ (obračunani znesek prispevkov za socialno varnost v tem poslovnem letu),
• iz delovnega razmerja,
• plačevanje prispevkov za socialno varnost v skladu z drugim odstavkom 56. člena ZDoh-2; sklad, v katerega se plačujejo prispevki za socialno varnost, je v državi ___________; višina prispevkov je v tem poslovnem letu znašala __________________________,
• druge vrste obveznega socialnega zavarovanja.
Označite iz naslova opravljanja dejavnosti ter vpišite obračunane prispevke za leto 2013 (december 2013)
D. III. UVELJAVLJANJE UGODNOSTI PO ZDoh-2 (ustrezno označite)
III.A Izjavljam, da sem rezident Slovenije, samostojno opravljam specializiran poklic (navedite: ________________) na področju kulturne dejavnosti in sem vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi (navedite: ___________________), nimam sklenjenega delovnega razmerja in ne opravljam druge dejavnosti, zato uveljavljam zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz dejavnosti v višini 15 odstotkov prihodkov.
Če koristite tudi to možnost boste te podatke izpolnili, sicer jih pustite prazne (znesek zmanjšanja davčne osnove se vpiše v zap. 15.13. davčnega obračuna)
E. IV. PODATKI O VRSTI OBRAČUNA (ustrezno označite)
1. Redni letni obračun
Označite redni letni obračun
F. VIII. PODATKI O PRILOGAH K OBRAČUNU Sestavni del obračuna so naslednje priloge (označite z x):
• PRILOGA 3: Bilanca stanja
• PRILOGA 4: Izkaz poslovnega izida
Ker niste registrirani kot s..p. morate k davčnemu obračunu priložiti izpolnjena ta dva obrazca. Najdete ju v Pravilniku o davčnem obračunu akontacije davka iz dejavnosti (Ur.l. RS 109/2013)
G. Drugo:
Plačila obveznosti, ki se nanašajo na dejavnost in ste jih plačevali iz osebnega računa knjižite (vsako posamezno plačilo): 220/919. Pred tem pa je prejem računa: strošek ali kakšna druga postavka/220
lp
SPLOŠNI DEL OBRAZCA
A. Vrsta(e) dejavnosti:
1. Dejavnost:___________________________________________ SKD:___________________
2. Dejavnost:________________________________________________ SKD:___________________
3. Dejavnost:________________________________________________ SKD:___________________
Šifre in nazivi dejavnosti so razvidni iz vpisa v primarni register. Če imate samo eno številko boste to vpisali pod 1. In nič več.
B. Sistem vodenja poslovnih knjig:
. enostavno knjigovodstvo dvostavno knjigovodstvo evidence
Označite dvostavno
C. Vrsta obveznega socialnega zavarovanja (ustrezno označite in vpišite):
• iz naslova opravljanja dejavnosti ________________________ (obračunani znesek prispevkov za socialno varnost v tem poslovnem letu),
• iz delovnega razmerja,
• plačevanje prispevkov za socialno varnost v skladu z drugim odstavkom 56. člena ZDoh-2; sklad, v katerega se plačujejo prispevki za socialno varnost, je v državi ___________; višina prispevkov je v tem poslovnem letu znašala __________________________,
• druge vrste obveznega socialnega zavarovanja.
Označite iz naslova opravljanja dejavnosti ter vpišite obračunane prispevke za leto 2013 (december 2013)
D. III. UVELJAVLJANJE UGODNOSTI PO ZDoh-2 (ustrezno označite)
III.A Izjavljam, da sem rezident Slovenije, samostojno opravljam specializiran poklic (navedite: ________________) na področju kulturne dejavnosti in sem vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi (navedite: ___________________), nimam sklenjenega delovnega razmerja in ne opravljam druge dejavnosti, zato uveljavljam zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz dejavnosti v višini 15 odstotkov prihodkov.
Če koristite tudi to možnost boste te podatke izpolnili, sicer jih pustite prazne (znesek zmanjšanja davčne osnove se vpiše v zap. 15.13. davčnega obračuna)
E. IV. PODATKI O VRSTI OBRAČUNA (ustrezno označite)
1. Redni letni obračun
Označite redni letni obračun
F. VIII. PODATKI O PRILOGAH K OBRAČUNU Sestavni del obračuna so naslednje priloge (označite z x):
• PRILOGA 3: Bilanca stanja
• PRILOGA 4: Izkaz poslovnega izida
Ker niste registrirani kot s..p. morate k davčnemu obračunu priložiti izpolnjena ta dva obrazca. Najdete ju v Pravilniku o davčnem obračunu akontacije davka iz dejavnosti (Ur.l. RS 109/2013)
G. Drugo:
Plačila obveznosti, ki se nanašajo na dejavnost in ste jih plačevali iz osebnega računa knjižite (vsako posamezno plačilo): 220/919. Pred tem pa je prejem računa: strošek ali kakšna druga postavka/220
lp
Najlepša hvala za tako obširen in strokoven odgovor.
Glede prve točke razumem, dodatno vprašanje pa imam glede TRR, in sicer:
na dan 1.12.13 imam na TRR:
- stanje 400 eur
- 23.12.13 nakazilo privat na TRR 200 eur
- 27.12.13 plačilo privat 100 eur
- nakazila za dejavnost 0 eur
- plačila za dejavnost 0 eur
- stanje 31.12.13 na TRR 500 eur
Knjiženje: 1.12.13 110/919 400 eur
23.12 110/919 200 eur
27.12 919/110 100 eur
in to je vse. Razumem prav?
Še enkrat hvala za takšne strokovnjake kot ste vi in ostali.
lp
Glede prve točke razumem, dodatno vprašanje pa imam glede TRR, in sicer:
na dan 1.12.13 imam na TRR:
- stanje 400 eur
- 23.12.13 nakazilo privat na TRR 200 eur
- 27.12.13 plačilo privat 100 eur
- nakazila za dejavnost 0 eur
- plačila za dejavnost 0 eur
- stanje 31.12.13 na TRR 500 eur
Knjiženje: 1.12.13 110/919 400 eur
23.12 110/919 200 eur
27.12 919/110 100 eur
in to je vse. Razumem prav?
Še enkrat hvala za takšne strokovnjake kot ste vi in ostali.
lp
Osebni TRR je stvar fizične osebe in ga ne "knjižite" v poslovnih knjigah dejavnosti. Iz teh vaših podatkov je razvidno, da niste imeli nobenega priliva za dejavnost, prav tako tudi ne nobenega plačila obveznosti, ki bi se nanašala na dejavnost.
V primeru, da bi se priliv nanašal na dejavnost, bi knjižili:
a) priliv se nanaša na plačilo vaše terjatve (izdanega računa: 12/76): 919/12 (dokument je kopija priliva na vaš račun)
V primeru, da se odliv iz TRR-ja nanaša na plačilo obveznosti za dejavnost:
a) prejem računa za storitev, material: 4/220
b) plačilo računa iz osebnega računa: 220/919 (dokument je kopija UPN naloga za plačilo iz TRR-ja)
Iz vsega tega sledi: v mesecu decembru ni nobene postavke, ki bi se nanašala na dejavnost, zato se tudi nobena sprememba na osebnem računu na knjiži v poslovnih knjigah dejavnosti.
lp
V primeru, da bi se priliv nanašal na dejavnost, bi knjižili:
a) priliv se nanaša na plačilo vaše terjatve (izdanega računa: 12/76): 919/12 (dokument je kopija priliva na vaš račun)
V primeru, da se odliv iz TRR-ja nanaša na plačilo obveznosti za dejavnost:
a) prejem računa za storitev, material: 4/220
b) plačilo računa iz osebnega računa: 220/919 (dokument je kopija UPN naloga za plačilo iz TRR-ja)
Iz vsega tega sledi: v mesecu decembru ni nobene postavke, ki bi se nanašala na dejavnost, zato se tudi nobena sprememba na osebnem računu na knjiži v poslovnih knjigah dejavnosti.
lp
Hvala, 100x hvala
To pomeni, da mi TRR ni potrebno nič knjižiti.
Za vaše odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
lp
To pomeni, da mi TRR ni potrebno nič knjižiti.
Za vaše odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
lp