olajšava s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
najado
Začetnik
Začetnik

olajšava s.p.

Odgovor Napisal/-a najado »

S.p. je bil odprt septembra 2013.
Zanima me kako obravnavam skupni dohodek glede na splošno olajšavo in v kakšni višini lahko koristim splošno davčno olajšavo?
Ali upoštevam skupni dohodek 10.866,37:12x4 in enako pri uveljavljanju splošne olajšave 6.519,82:12x4?
Dobila sem tudi subvencijo od države v višini 5.000 za dve leti. Ali se šteje ta subvencija za 4 mesece v skupni dohodek leta?

Hvala za odgovore.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: olajšava s.p.

Odgovor Napisal/-a novica »

Če si bil prej zaposlen, v obračunu sploh ne moreš upoštevati splošne olajšave, ker je bilo več kot 5/12 že upoštevane pri plači. (Bo upoštevana pri INFIZ).

" Ali se šteje ta subvencija za 4 mesece v skupni dohodek leta?" - JA
Prišteješ k rednim prihodkom.
Dobiček pa preračunaš na letno raven, samo obratno, kot si prikazal: (ne :12x4) ampak (žal!) = :4x12 - ali nazorno = dejanski dobiček krat tri.
najado
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a najado »

Nisem bil zaposlen v letu 2013.
Moji dohodki iz Zavoda so bili 1.050,00 Eur.
Dobiček s.p. 2013 je 2000,00 Eur na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov z upoštevanjem subvencije za 4 mesece.
čisto sem zmeden in sploh ne vem kako izračunam katero višino olajšave lahko uveljavljam.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Nimam konkretnih izkušenj s tako situacijo - bo še kdo povedal natančno - , ampak se mi dozdeva, da nadomestilo za brezposelnost ne pade pod dohodnino in olajšava ni bila upoštevana.

Če je tako, lahko glede na skupni dohodek upoštevaš osnovno splošno olajšavo - oziroma od nje 2.000 e (v celotnem znesku davčne osnove!) - več je ne moreš in niti ne rabiš! lp
bajči
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bajči »

Zdravo
če je nadomestilo z zavoda več kot 4 mesece je tam že upoštevana splošna olajšava in je ne morete upoštevati pri s.p.
Lp.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ali ne spada pod oprostitve dohodnine po 3.tč. 22. čl ZDOH - za brezposelnost?
Ali spada pod obdavčljive dohodke iz delovnega razmerja (posledica zaposlitve...) lp
malavar
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a malavar »

Na dursu piše nadomestilo dohodnine oproščeno!!!

Dohodnina-druga alinea:

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... na/#c17563
Odgovori