S.p. je bil odprt septembra 2013.
Zanima me kako obravnavam skupni dohodek glede na splošno olajšavo in v kakšni višini lahko koristim splošno davčno olajšavo?
Ali upoštevam skupni dohodek 10.866,37:12x4 in enako pri uveljavljanju splošne olajšave 6.519,82:12x4?
Dobila sem tudi subvencijo od države v višini 5.000 za dve leti. Ali se šteje ta subvencija za 4 mesece v skupni dohodek leta?
Hvala za odgovore.
olajšava s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: olajšava s.p.
Če si bil prej zaposlen, v obračunu sploh ne moreš upoštevati splošne olajšave, ker je bilo več kot 5/12 že upoštevane pri plači. (Bo upoštevana pri INFIZ).
" Ali se šteje ta subvencija za 4 mesece v skupni dohodek leta?" - JA
Prišteješ k rednim prihodkom.
Dobiček pa preračunaš na letno raven, samo obratno, kot si prikazal: (ne :12x4) ampak (žal!) = :4x12 - ali nazorno = dejanski dobiček krat tri.
" Ali se šteje ta subvencija za 4 mesece v skupni dohodek leta?" - JA
Prišteješ k rednim prihodkom.
Dobiček pa preračunaš na letno raven, samo obratno, kot si prikazal: (ne :12x4) ampak (žal!) = :4x12 - ali nazorno = dejanski dobiček krat tri.
Nisem bil zaposlen v letu 2013.
Moji dohodki iz Zavoda so bili 1.050,00 Eur.
Dobiček s.p. 2013 je 2000,00 Eur na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov z upoštevanjem subvencije za 4 mesece.
čisto sem zmeden in sploh ne vem kako izračunam katero višino olajšave lahko uveljavljam.
Moji dohodki iz Zavoda so bili 1.050,00 Eur.
Dobiček s.p. 2013 je 2000,00 Eur na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov z upoštevanjem subvencije za 4 mesece.
čisto sem zmeden in sploh ne vem kako izračunam katero višino olajšave lahko uveljavljam.
Nimam konkretnih izkušenj s tako situacijo - bo še kdo povedal natančno - , ampak se mi dozdeva, da nadomestilo za brezposelnost ne pade pod dohodnino in olajšava ni bila upoštevana.
Če je tako, lahko glede na skupni dohodek upoštevaš osnovno splošno olajšavo - oziroma od nje 2.000 e (v celotnem znesku davčne osnove!) - več je ne moreš in niti ne rabiš! lp
Če je tako, lahko glede na skupni dohodek upoštevaš osnovno splošno olajšavo - oziroma od nje 2.000 e (v celotnem znesku davčne osnove!) - več je ne moreš in niti ne rabiš! lp
Zdravo
če je nadomestilo z zavoda več kot 4 mesece je tam že upoštevana splošna olajšava in je ne morete upoštevati pri s.p.
Lp.
če je nadomestilo z zavoda več kot 4 mesece je tam že upoštevana splošna olajšava in je ne morete upoštevati pri s.p.
Lp.
Ali ne spada pod oprostitve dohodnine po 3.tč. 22. čl ZDOH - za brezposelnost?
Ali spada pod obdavčljive dohodke iz delovnega razmerja (posledica zaposlitve...) lp
Ali spada pod obdavčljive dohodke iz delovnega razmerja (posledica zaposlitve...) lp
Na dursu piše nadomestilo dohodnine oproščeno!!!
Dohodnina-druga alinea:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... na/#c17563
Dohodnina-druga alinea:
http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... na/#c17563