rezervacije

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tamala
Novinec
Novinec

rezervacije

Odgovor Napisal/-a Tamala »

Kako bi knjigovodsko (prodim po kontih od oblikovanja rezervacije do aktiviranja OS) speljala rezervacije (dolg. ali kratk.) za OS?:???:

Oprostite pomoti, vprešanje spada pod forum Knjiženje. Pa brez zamere.

Tamala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Oblikovanje za investicijsko vzdrževanje ni po novem več možno. Prosim, natančneje opredelite, kako in zakaj bi olikovali rezervacije.

LP, Mirko
bojči
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojči »

Se opravičujem, da sem se kar priklopila na Tamalo vendar imam vprašanje za Elektrika (ali seveda za kogarkoli drugega, ki nekaj ve o tem)
Kako je z oblikovanjem rezervacij iz naslova <b>dolgoročno odloženih </b><b>prihodkov </b>(elaborat o garancijah bi bil izdelan-potrdilo, da so to res naredili naši izdelki), ali se v prilogi davka od dobička pravnih oseb mora upoštevati povečanje osnove za davek v 30% ali ne. V prilogi in povsod je napisano samo:
30 % DOLGOROČNO VRAČUNLJIVIH STROŠKOV
Tudi knjižbe mi ne bi potekale preko razreda 4, ampak preko razreda 7
(verjetno bi dala storno realizacije). Še v lažje razumevanje mojega predloga: od kupca ne bi dobila računa-bremepisa za nastalo škodo, ampak bremepis za izdelke, ki niso bili v redu :razz::mrgreen:

LP
Bojči

Ful so mi všeč smeškoti
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tudi meni so všeč smeški[:I, Ali res povečamo le za 30% prihodke, (v prilogi obračuna piše namreč .. 30% dolgoročnih rezervacij stroškov. Prosim, bolj izkušene za odgovor!

LP, Mirko [xx(]
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Bojči. Malo sem prebral standarde - SRS 10, pregledal kontni plan. Kaj pa če bi oblikovala rezervacije za pričakovane izgube iz kočljivih pogodb?

Knjižbe oblikovanja sk 44 in 961, izgubo pri prodaji pokrijete na 766?

Ali razmišljam v pravo smer?

Mirko :roll:
bojči
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bojči »

To bi šlo. Vendar bi se rada izognila povečanju davčne osnove (kot je v prilogi obrazca DDPO, tistih 30%).
To sem, sprožila samo v razmišljanje, ker se bliža konec poslovnega leta in pač iščem različne načine (ki bi mi jih kakšna luknja v zakonu omogočala) za zmanjšanje davka iz dobička.
Rahlo pa tudi priznam, da sem mali sadi-mazi in vedno nekaj kopam, da bi bilo najugodnejše za pravne osebe. Pač ne vidim velikega problema v sestavah bilancah (BU, BS), da se ne bi dal rešiti,ampak je pravi užitek sestave DDPO.
LP
Bojči
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ja, točno. Pri tem bi zmanjšala davčno osnovo za 30% rezervaciji. Vendar morate to tudi utemeljiti, kar je pa že drugo poglavje. Mislim da davčna ni neumna, in je ravno zato ukinila rezervacije za večja popravila, oz investicijsko vzdrževanje.

P.S.: Oh, kje so časi fiktivnih računov ... :twisted:

LP, Mirko :wink:
Odgovori