boniteta pri danih kreditih
Moderator: Mirko Zbačnik
boniteta pri danih kreditih
Naše podjetje je že pred letom 1993 dajajlo svojim zaposlenim posojila za gradnjo hš, obnovo, ... po različnih obrestnih merah, ki so se spreminjali. Trenutna obrestna mera vsebuje le rast eura, kar je približno 1,38 % letno, kar je manj od priznane obrestne mere, ki jo objavlja MF - 4,1 %. Kaj moramo obračunavati bonitete za to razliko ali ne? Ima kdo kakšno mnenje??
Hvala
J.
+++++
Hvala
J.
+++++
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Preden sem odgovoril, sem pobrskal na forumu, kjer sem našel odgovor:
http://www.racunovodja.com/forum/topic. ... rms=kredit .
Če je ta odgovor pravilen, potem za kredite, ki so vezani na valutno klavzulo ni potrebno obračunati bonitete. naj kdo argumentira nasprotno.
Mirko
http://www.racunovodja.com/forum/topic. ... rms=kredit .
Če je ta odgovor pravilen, potem za kredite, ki so vezani na valutno klavzulo ni potrebno obračunati bonitete. naj kdo argumentira nasprotno.
Mirko
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Obrestna mera, po kateri je dano posojilo, se določi na dan odobritve posojila - kot priznana obrestna mera se upošteva tista, ki je bila na dan odobritve posojila obljavljena. Ta obrestna mera se nato upošteva ves čas trajanja posojila, dokler glavnica ni v celoti vrnjena.
Tako je vedno bilo; tudi v vseh inšpekcijskih pregledih - obrestna mera se presoja glede na priznano OM na dan odobritve posojila. In če je bilo posojilo odobreno leta npr. 2003 se upošteva OM; ki je v skladu s takrat veljavnim Zakonom o dohodnini bila predpisana kot priznana OM.
Tako je vedno bilo; tudi v vseh inšpekcijskih pregledih - obrestna mera se presoja glede na priznano OM na dan odobritve posojila. In če je bilo posojilo odobreno leta npr. 2003 se upošteva OM; ki je v skladu s takrat veljavnim Zakonom o dohodnini bila predpisana kot priznana OM.