boniteta pri danih kreditih

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jery1973
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

boniteta pri danih kreditih

Odgovor Napisal/-a Jery1973 »

Naše podjetje je že pred letom 1993 dajajlo svojim zaposlenim posojila za gradnjo hš, obnovo, ... po različnih obrestnih merah, ki so se spreminjali. Trenutna obrestna mera vsebuje le rast eura, kar je približno 1,38 % letno, kar je manj od priznane obrestne mere, ki jo objavlja MF - 4,1 %. Kaj moramo obračunavati bonitete za to razliko ali ne? Ima kdo kakšno mnenje??

Hvala

J.

+++++
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če se prav spominjam, v primeru, da kredit vežete na rast evra, ni potrebna boniteta.

Mirko
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Obračunati boniteto!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Preden sem odgovoril, sem pobrskal na forumu, kjer sem našel odgovor:
http://www.racunovodja.com/forum/topic. ... rms=kredit .
Če je ta odgovor pravilen, potem za kredite, ki so vezani na valutno klavzulo ni potrebno obračunati bonitete. naj kdo argumentira nasprotno.

Mirko
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

To z valutno klavzulo je veljalo le po starem zakonu o dohodnini, zdaj je pa boniteta vse kar ni do višine priznane obrestne mere.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Fendi, res sem se prenaglil. Če so tečajne razlike manjše, kot je obrestna mera, potem je tudi tu boniteta. Po starem zakonu je bilo tako, po novem nič več.

Se opravičujem.

Mirko :roll::oops:
Anna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Anna »

Ta "nova" prizanan obrestna mera velja samo za posojila, sklenjena po 1.1.2005.

Obrestna mera se vedno presoja po datumu sklenitve posojilne pogodbe.

Velja pa v vsakem primeru, da gre ceclotno posojilo v davčno osnovo, če zaposleni ne odplača vsako leto vsaj 20% posojila.
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Anna, kje ste dobili podatek, da je to le za kredite po 1.1.05? Na Zvezi so mi potrdili, da to velja za vse kredite, ne glede na datum sklenitve.
Anna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Anna »

Obrestna mera, po kateri je dano posojilo, se določi na dan odobritve posojila - kot priznana obrestna mera se upošteva tista, ki je bila na dan odobritve posojila obljavljena. Ta obrestna mera se nato upošteva ves čas trajanja posojila, dokler glavnica ni v celoti vrnjena.

Tako je vedno bilo; tudi v vseh inšpekcijskih pregledih - obrestna mera se presoja glede na priznano OM na dan odobritve posojila. In če je bilo posojilo odobreno leta npr. 2003 se upošteva OM; ki je v skladu s takrat veljavnim Zakonom o dohodnini bila predpisana kot priznana OM.
Odgovori