Kratkoročne aktivne časovne razmejitve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
vedagost
Začetnik
Začetnik

Kratkoročne aktivne časovne razmejitve

Odgovor Napisal/-a vedagost »

Do koliko let jih lahko imaš najdlje? Nekje sem zasledil 5 let, nisem pa prepričan. Jih potem enostavno brišeš, če jih, zaradi nizkega dobička, ne moreš uveljavljat?

Hvala, lp
silba
Začetnik
Začetnik

Re: Kratkoročne aktivne časovne razmejitve

Odgovor Napisal/-a silba »

Kratkoročne so za 1 leto, dolgoročne pa za x let.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pomembna je vsebina oblikovanja oziroma izkazovanja časovnih razmejitev in njihova odprava ni odvisna od poslovnega rezultata. Če gre za opredelitev glede na rok, potem ste dobili odgovor že od predhodnice.
190 – Kratkoročno odloženi stroški oziroma odhodki... AČR so oblikovane za določene stroške, ki se nanašajo na naslednjo poslovno leto in bi jih morali prenesti med stroške tega leta (4/190)

191 – Kratkoročno nezaračunani prihodki: AČR se odpravi s prenosom na terjatve do kupcev (191/prihodki; 12/191)..tudi v tem primeru so po vsebini znane postavke iz knjigovodskih listin.

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

" ... če jih, zaradi nizkega dobička, ne moreš uveljavljat?"

Če so realne (na primer razmejitev avto zavarovanja), potem jih - zaradi pravilnega izkazovanja odhodkov - moraš "uveljavljati", tudi če te pahnejo v izgubo. lp
vedagost
Začetnik
Začetnik

Gre za malice, potne stroške...ki jih nisem uveljavljal, ker bi bila v tistem letu v takem primeru izguba.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če jih niste uveljavljali (pomeni, da jih tudi niste izkazali med stroški), ste pa izkazali v isti višini obveznosti do zaposlenca, lastnika, ...... Torej so hkrati odprte tudi obveznosti in ker ne navajate kakšna pravna oblika je vaše podjetje, ni nadaljevanja........

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

vedagost napisal/-a:Gre za malice, potne stroške...ki jih nisem uveljavljal, ker bi bila v tistem letu v takem primeru izguba.
Kakor jaz razumem "pravila računovodenja", teh že dejansko nastalih stroškov potem ne bi sploh smel "skriti" na razmejitve, temveč izkazati v obdobju, na katerega se nanašajo.
To sicer ni nujno/ obvezno (glede na izgubo), ampak če jih ne v 2014, tudi ne moreš/smeš z njimi bremeniti izkaza leta 2015. lp
vedagost
Začetnik
Začetnik

Torej, če sem bolj natančen. Gre za s.p. in gre za stroške malice in potnih stroškov podjetnika, ki sem jih iz kto 4850 dal na 1900 in znesek seveda prikazal v bilanci stanja.
Zdelo se mi je smiselno, ker je bilo v prejšnjem letu dovolj stroškov oz. poslovni izid bi bil negativen; v tem letu pa bi te stroške mogoče rabil. Torej, če sem prav razumel, jih lahko prenesem samo v to leto in to je to?

Kako pa poknjižit v primeru, če te stroške sploh ne bo nikoli rabil, so pa sedaj prikazani na kto 1900?
Hvala.
lelika
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lelika »

Ravno v tem je težava, da niti ne gre za AČR...

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

vedagost napisal/-a: Kako pa poknjižit v primeru, če te stroške sploh ne bo nikoli rabil, so pa sedaj prikazani na kto 1900?
Hvala.
Storno. lp
vedagost
Začetnik
Začetnik

Imel sem v mislih storno, ja, ampak kako.
- 1900 /
+ 9210(odtok v gospodinjstvo?)/

Imate boljšo rešitev?
Lp
Odgovori