Kratkoročne aktivne časovne razmejitve
Moderator: Mirko Zbačnik
Kratkoročne aktivne časovne razmejitve
Do koliko let jih lahko imaš najdlje? Nekje sem zasledil 5 let, nisem pa prepričan. Jih potem enostavno brišeš, če jih, zaradi nizkega dobička, ne moreš uveljavljat?
Hvala, lp
Hvala, lp
Re: Kratkoročne aktivne časovne razmejitve
Kratkoročne so za 1 leto, dolgoročne pa za x let.
Pomembna je vsebina oblikovanja oziroma izkazovanja časovnih razmejitev in njihova odprava ni odvisna od poslovnega rezultata. Če gre za opredelitev glede na rok, potem ste dobili odgovor že od predhodnice.
190 – Kratkoročno odloženi stroški oziroma odhodki... AČR so oblikovane za določene stroške, ki se nanašajo na naslednjo poslovno leto in bi jih morali prenesti med stroške tega leta (4/190)
191 – Kratkoročno nezaračunani prihodki: AČR se odpravi s prenosom na terjatve do kupcev (191/prihodki; 12/191)..tudi v tem primeru so po vsebini znane postavke iz knjigovodskih listin.
lp
190 – Kratkoročno odloženi stroški oziroma odhodki... AČR so oblikovane za določene stroške, ki se nanašajo na naslednjo poslovno leto in bi jih morali prenesti med stroške tega leta (4/190)
191 – Kratkoročno nezaračunani prihodki: AČR se odpravi s prenosom na terjatve do kupcev (191/prihodki; 12/191)..tudi v tem primeru so po vsebini znane postavke iz knjigovodskih listin.
lp
" ... če jih, zaradi nizkega dobička, ne moreš uveljavljat?"
Če so realne (na primer razmejitev avto zavarovanja), potem jih - zaradi pravilnega izkazovanja odhodkov - moraš "uveljavljati", tudi če te pahnejo v izgubo. lp
Če so realne (na primer razmejitev avto zavarovanja), potem jih - zaradi pravilnega izkazovanja odhodkov - moraš "uveljavljati", tudi če te pahnejo v izgubo. lp
Gre za malice, potne stroške...ki jih nisem uveljavljal, ker bi bila v tistem letu v takem primeru izguba.
Če jih niste uveljavljali (pomeni, da jih tudi niste izkazali med stroški), ste pa izkazali v isti višini obveznosti do zaposlenca, lastnika, ...... Torej so hkrati odprte tudi obveznosti in ker ne navajate kakšna pravna oblika je vaše podjetje, ni nadaljevanja........
lp
lp
Kakor jaz razumem "pravila računovodenja", teh že dejansko nastalih stroškov potem ne bi sploh smel "skriti" na razmejitve, temveč izkazati v obdobju, na katerega se nanašajo.vedagost napisal/-a:Gre za malice, potne stroške...ki jih nisem uveljavljal, ker bi bila v tistem letu v takem primeru izguba.
To sicer ni nujno/ obvezno (glede na izgubo), ampak če jih ne v 2014, tudi ne moreš/smeš z njimi bremeniti izkaza leta 2015. lp
Torej, če sem bolj natančen. Gre za s.p. in gre za stroške malice in potnih stroškov podjetnika, ki sem jih iz kto 4850 dal na 1900 in znesek seveda prikazal v bilanci stanja.
Zdelo se mi je smiselno, ker je bilo v prejšnjem letu dovolj stroškov oz. poslovni izid bi bil negativen; v tem letu pa bi te stroške mogoče rabil. Torej, če sem prav razumel, jih lahko prenesem samo v to leto in to je to?
Kako pa poknjižit v primeru, če te stroške sploh ne bo nikoli rabil, so pa sedaj prikazani na kto 1900?
Hvala.
Zdelo se mi je smiselno, ker je bilo v prejšnjem letu dovolj stroškov oz. poslovni izid bi bil negativen; v tem letu pa bi te stroške mogoče rabil. Torej, če sem prav razumel, jih lahko prenesem samo v to leto in to je to?
Kako pa poknjižit v primeru, če te stroške sploh ne bo nikoli rabil, so pa sedaj prikazani na kto 1900?
Hvala.
Ravno v tem je težava, da niti ne gre za AČR...
lp
lp
Storno. lpvedagost napisal/-a: Kako pa poknjižit v primeru, če te stroške sploh ne bo nikoli rabil, so pa sedaj prikazani na kto 1900?
Hvala.
Imel sem v mislih storno, ja, ampak kako.
- 1900 /
+ 9210(odtok v gospodinjstvo?)/
Imate boljšo rešitev?
Lp
- 1900 /
+ 9210(odtok v gospodinjstvo?)/
Imate boljšo rešitev?
Lp