Pozdravljeni,
knjige vodimo zavezancu, ki preprodaja rabljena vozila. Pri prodaji zaračunava DDV od razlike v ceni.
Poleg teh transakcij račune izdaja tudi za provizijo Leasing hiši, ker jim dela posel.
Taka provizija naj bi bila po 44. členu ZDDV oproščena DDV. Mi smo jo uvrstili v vrstico 11 v DDV-O (oprostitve s pravico do odbitka). Sedaj na FURS trdijo, da bi bilo pravilno uvrstiti v polje 15 (oprostitve brez pravice do odbitka) ter izračunavati odbitni delež (ali voditi ločeno knjigovodstvo), hkrati pa bi morali obračunati tudi davek na finančne storitve (8,5%)
Zanima me ali ima kdo izkušnje s podobnimi primeri? Zakonske podlage sicer niso prav dosti obrazložili, jaz pa sem se ravnala po navodilu Priloge DDV-O kjer je kot primer za polje 11 navedeno tudi "oproščene posredniške storitve" (FURS trdi, da ta primer, ki je naveden v prilogi ni enak našemu, hkrati pa ne znajo povedati kaj točno potem pomeni oproščene posredniške storitve)
Vsekakor je za zavezanca bolje, če bi se zadeva lahko uvrstila v polje 11, v primeru, da gre v polje 15 je namreč dvakrat na izgubi (nima pravice do odbitka DDV in zaračuanvati mora še 8,5 % davek na finančne storitve)
s takim primerom se srečujemo prvič zato bo vsak odgovor v pomoč.
DDV od posredovanja posla leasing hiši
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: DDV od posredovanja posla leasing hiši
Za take storitve je pa potrebno voditi na ločenem kontu in od njih obračunati DFS- ter do konca meseca, ki sledi mesecu v katerem je bilo izvršeno plačilo, sporočati Fursu na obrazcu.
Plača se enako kot ddv, mislim velja enak rok za plačilo.
lp
Plača se enako kot ddv, mislim velja enak rok za plačilo.
lp
Re: DDV od posredovanja posla leasing hiši
Storitev je oproščena DDV po 44, členu ZDDV-1, torej velja za oproščeno...
Je pa po drugi strani predmet obdavčitve z DFS.
lp
Je pa po drugi strani predmet obdavčitve z DFS.
lp