DDV od posredovanja posla leasing hiši

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nezas
Nov član
Nov član

DDV od posredovanja posla leasing hiši

Odgovor Napisal/-a nezas »

Pozdravljeni,

knjige vodimo zavezancu, ki preprodaja rabljena vozila. Pri prodaji zaračunava DDV od razlike v ceni.
Poleg teh transakcij račune izdaja tudi za provizijo Leasing hiši, ker jim dela posel.

Taka provizija naj bi bila po 44. členu ZDDV oproščena DDV. Mi smo jo uvrstili v vrstico 11 v DDV-O (oprostitve s pravico do odbitka). Sedaj na FURS trdijo, da bi bilo pravilno uvrstiti v polje 15 (oprostitve brez pravice do odbitka) ter izračunavati odbitni delež (ali voditi ločeno knjigovodstvo), hkrati pa bi morali obračunati tudi davek na finančne storitve (8,5%)

Zanima me ali ima kdo izkušnje s podobnimi primeri? Zakonske podlage sicer niso prav dosti obrazložili, jaz pa sem se ravnala po navodilu Priloge DDV-O kjer je kot primer za polje 11 navedeno tudi "oproščene posredniške storitve" (FURS trdi, da ta primer, ki je naveden v prilogi ni enak našemu, hkrati pa ne znajo povedati kaj točno potem pomeni oproščene posredniške storitve)

Vsekakor je za zavezanca bolje, če bi se zadeva lahko uvrstila v polje 11, v primeru, da gre v polje 15 je namreč dvakrat na izgubi (nima pravice do odbitka DDV in zaračuanvati mora še 8,5 % davek na finančne storitve)

s takim primerom se srečujemo prvič zato bo vsak odgovor v pomoč.
lelika
Računovodja
Računovodja

Re: DDV od posredovanja posla leasing hiši

Odgovor Napisal/-a lelika »

Za take storitve je pa potrebno voditi na ločenem kontu in od njih obračunati DFS- ter do konca meseca, ki sledi mesecu v katerem je bilo izvršeno plačilo, sporočati Fursu na obrazcu.
Plača se enako kot ddv, mislim velja enak rok za plačilo.

lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Re: DDV od posredovanja posla leasing hiši

Odgovor Napisal/-a lelika »

Storitev je oproščena DDV po 44, členu ZDDV-1, torej velja za oproščeno...

Je pa po drugi strani predmet obdavčitve z DFS.

lp
Odgovori