Sprememba iz enostavnega v normirano knjigovodstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Andrea123
Novinec
Novinec

Sprememba iz enostavnega v normirano knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a Andrea123 »

Pozdravljeni,

sem sp, do sedaj sem vodila enostavno knjigovodstvo, letos pa sem se zaradi višjega prihodka in nizkih odhodkov odločila za spremembo v normiranca. Prosim za odgovor:

- z 31.3. sem oddala priglasitev, da bom v tekočem letu 2017 normiranec. Zanima me, ali je potrebno mesečne akontacije dohodnine za januar, februar in marec 2017 vseeno poravnati?

- imam še kakšno drugo obveznost zaradi spremembe, ki sem jo spregledala?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Andreja
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Sprememba iz enostavnega v normirano knjigovodstvo

Odgovor Napisal/-a slovan »

Andrea123 napisal/-a: 03 Apr 2017, 16:19 - z 31.3. sem oddala priglasitev, da bom v tekočem letu 2017 normiranec. Zanima me, ali je potrebno mesečne akontacije dohodnine za januar, februar in marec 2017 vseeno poravnati?
Akontacije za prve tri mesece (oziroma za mesece preden ste oddali davčni obračun za leto 2016) morate plačevati v višini kot ste jih plačevali v letu 2016. Ko oddate davčni obračun se akontacije izračunajo na novo (in se hkrati poračunajo tudi tiste, ki ste jih že plačali) in te plačujete potem v letu 2017 ne glede na to, da prehajate na drugačno ugotavljanje davčno osnove.
Kolikor akontacije bistveno odstopajo od akontacij, ki bi jih sicer plačevali v povezavi z davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, lahko oddate davčnemu organu vlogo za zmanjšanje predhodnih akontacij.
Andrea123 napisal/-a: 03 Apr 2017, 16:19 imam še kakšno drugo obveznost zaradi spremembe, ki sem jo spregledala?
Vodenje evidence knjigovodskih listin (izdani računi..prihodki); register osnovnih sredstev; če ste zavezanec za DDV pa veste kaj je potrebno.....

lp
Odgovori