Pozdravljeni,
sem sp, do sedaj sem vodila enostavno knjigovodstvo, letos pa sem se zaradi višjega prihodka in nizkih odhodkov odločila za spremembo v normiranca. Prosim za odgovor:
- z 31.3. sem oddala priglasitev, da bom v tekočem letu 2017 normiranec. Zanima me, ali je potrebno mesečne akontacije dohodnine za januar, februar in marec 2017 vseeno poravnati?
- imam še kakšno drugo obveznost zaradi spremembe, ki sem jo spregledala?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Andreja
Sprememba iz enostavnega v normirano knjigovodstvo
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Sprememba iz enostavnega v normirano knjigovodstvo
Akontacije za prve tri mesece (oziroma za mesece preden ste oddali davčni obračun za leto 2016) morate plačevati v višini kot ste jih plačevali v letu 2016. Ko oddate davčni obračun se akontacije izračunajo na novo (in se hkrati poračunajo tudi tiste, ki ste jih že plačali) in te plačujete potem v letu 2017 ne glede na to, da prehajate na drugačno ugotavljanje davčno osnove.
Kolikor akontacije bistveno odstopajo od akontacij, ki bi jih sicer plačevali v povezavi z davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov, lahko oddate davčnemu organu vlogo za zmanjšanje predhodnih akontacij.
Vodenje evidence knjigovodskih listin (izdani računi..prihodki); register osnovnih sredstev; če ste zavezanec za DDV pa veste kaj je potrebno.....
lp