zamudne obresti in ODO-2
Moderator: Mirko Zbačnik
Se strinjam z Lariso in ostalimi - popoln kaos. Sicer sem bila decembra na seminarju, pa mi je šlo kar nekam mimo (taka kolobocija!!). Zdaj listam po gradivu, pa se komaj znajdem. Edino pametno, kar sem našla: "Davčni odtegljaj se ne obračuna od obresti, plačanih rezidentu, ki izplačevalcu sporoči svojo davčno številko." Torej obrazec ODO pri izplačilih med pravnimi osebami, ki redno poslujejo in imajo d.š., ne pride v poštev (Telekom..).
Na splošno: če se dohodki (obresti, dividende, najemnine...) plačujejo domačim pravnim osebam, davčni odtegljaj ni smiseln (ker domače pravne osebe vključijo te prihodke v svoj dobiček, ki je obdavčen).
Morda napotek za Lotico: Plačila za zakup (najem) z virom v Sloveniji: obračuna se davčni odtegljaj 25% (vedno, razen če je sporazum, ki pravi, da se davek plača v državi prejemnika, vendar je v teh primerih treba pridobiti neko odločbo DURS-a). O sporazumih o izogibanju dvojnemu obdavčenju pa nimam pojma (morda so kje na enem mestu objavljene države, s katerimi so podpisani?).
Če se obračuna davčni odtegljaj, se ODO-1 pošlje na DURS na dan izplačila in plača davek.
Poglejte še 245.čl.ZDP in 356.čl.ZDP
Anela
Na splošno: če se dohodki (obresti, dividende, najemnine...) plačujejo domačim pravnim osebam, davčni odtegljaj ni smiseln (ker domače pravne osebe vključijo te prihodke v svoj dobiček, ki je obdavčen).
Morda napotek za Lotico: Plačila za zakup (najem) z virom v Sloveniji: obračuna se davčni odtegljaj 25% (vedno, razen če je sporazum, ki pravi, da se davek plača v državi prejemnika, vendar je v teh primerih treba pridobiti neko odločbo DURS-a). O sporazumih o izogibanju dvojnemu obdavčenju pa nimam pojma (morda so kje na enem mestu objavljene države, s katerimi so podpisani?).
Če se obračuna davčni odtegljaj, se ODO-1 pošlje na DURS na dan izplačila in plača davek.
Poglejte še 245.čl.ZDP in 356.čl.ZDP
Anela
-
IHS17042002
- Nov član

- Kraj: Slovenia
Jaz sem še enkrat prebrala člene iz DDPO in 84.člen jasno piše, da se določbe 68.člena ne uporabljajo za plačila iz 2. od 5.točke prvega odstavka 68.člena, ki so obračunana za obdobje pred 1.januarjem 2005. Torej, računov za najemnine, ki so bili izstavljeni v decembru 2004, plačani pa v januarju 2005, ni potrebno vključiti v januarski ODO (1,2).
Glede obresti pa tudi meni ni jasno, ampak če bo to potrebno poročati, bom pač poročala. Za januar, če ima kdo samo zamudne obresti dobaviteljev, bi jaz poredovala prazen podpisan obrazec ODO-2 in napisala, da naj mi sporočijo, ali je res potrebno poročati o zamudnih obrestih dobaviteljev.
A bo kdo zaprosil za povišico, ker imamo toliko dodatnega dela:D:D:D Morda bi pa država kaj sofinancirala podjetjem za davčno izobraževanje računovodij v podjetju:???:
:razz::razz:
Glede obresti pa tudi meni ni jasno, ampak če bo to potrebno poročati, bom pač poročala. Za januar, če ima kdo samo zamudne obresti dobaviteljev, bi jaz poredovala prazen podpisan obrazec ODO-2 in napisala, da naj mi sporočijo, ali je res potrebno poročati o zamudnih obrestih dobaviteljev.
A bo kdo zaprosil za povišico, ker imamo toliko dodatnega dela:D:D:D Morda bi pa država kaj sofinancirala podjetjem za davčno izobraževanje računovodij v podjetju:???:
v enem od gradiv seminarjev sem našla tole zanimivost, ki se nanaša na leasing in pravi:
Obligacijski zakonik pojem zakupa ureja v členih 587 do 618. V skladu s 587. členom se z zakupno (najemno) pogodbo zakupodajalec zavezuje, da bo zakupniku izročil določeno stvar v rabo, ta pa se zavezuje, da mu bo za to plačal določeno zakupnino (najemnino). OZ torej izenačuje pojma zakup in najem. Iz navedenega lahko zaključimo, da je treba v skladu s tem členom davek odtegniti tudi od vseh plačil za najem, tako finančni, kot tudi poslovni najem.
Toliko glede dileme ali se v zakup vštevajo tudi leasing obroki.
LP, če pa kdo izve kaj novega, pa naj nas čim prej razsvetli.
Obligacijski zakonik pojem zakupa ureja v členih 587 do 618. V skladu s 587. členom se z zakupno (najemno) pogodbo zakupodajalec zavezuje, da bo zakupniku izročil določeno stvar v rabo, ta pa se zavezuje, da mu bo za to plačal določeno zakupnino (najemnino). OZ torej izenačuje pojma zakup in najem. Iz navedenega lahko zaključimo, da je treba v skladu s tem členom davek odtegniti tudi od vseh plačil za najem, tako finančni, kot tudi poslovni najem.
Toliko glede dileme ali se v zakup vštevajo tudi leasing obroki.
LP, če pa kdo izve kaj novega, pa naj nas čim prej razsvetli.
Odgovorov in pojsnil je res nekaj, ampak vseeno mislim da je poročanje na obrazccih ODO-1 in ODO-2 ena brezvezna stvar in še najbolj všeč mi je bila informacija, da je zveza predlagala , da se ta poročanja ne sprovedejo v prakso in da bo poslan predlog dursu da so brez veze, predvsem ODO-1. Sem pa zato, da jih sploh ne oddamo za januar pa naj malo bolj razčistijo in prcizirajo kaj je res nujno, da se poroča. Ali znamo biti tudi računovodje enkrat enotni in razsodni.
Lep pozdarav vsem poročevalcem, saj nismo nič drugega več.
Lep pozdarav vsem poročevalcem, saj nismo nič drugega več.
Če bo komu v pomoč - na www.rfr.si je brezplačno na vpogled o davčnih odtegljajih in obrazcih ODO1 in ODO2
Pa lep vikend vsem in v ponedeljek se vrnite polni delovnega elana:D z rešenimi dilemami:twisted: ADIJO!