ARA IN DDV NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Tudi jaz se tukaj v celoti strinjam z MG. Ara je varščina in ne predujem oz. predplačilo. Tudi sama imam nekje napisano pravno podlago za aro, pa je ta hipec ne najdem, malo sem na hitro pregledala Obligacijski zakon, pa nisem našla, se bom tudi jaz potrudila in probala najti točno definicijo.
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Prvič imam primer, ko dobavitelj noče izstaviti računa za predplačilo, ker trdi, da je prejel aro in ne predplačilo, zato sem malo bolj temeljito pregledala literaturo, ki jo imam in se posvetovala z bolj poučenimi od sebe in baje jutri dobim čisto točen odgovor. Danes sem izvedela bolj na splošno, jutri pa dobim odgovor prav za moj primer. Ali je ara ali ni predmet ZDDV, je namreč odvisno od pogodbe. Če je v pogodbi določeno, da je ara všteta v kupnino oziroma da je ara del kupnine, je predmet ZDDV in je potrebno izstaviti račun za predplačilo, drugače pa je tako, kot je opisala Tisdno in pred njo MG.
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Kaj pa v primeru najema? Ko se najemodajalec in najemojemalec dogovorita za nekakšno varščino v višini napr. mesečne najemnine?
LP,
Sven Slika
pink
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a pink »

Zaradi nedavnega inšpekcijskega oz. davčnega pregleda sem veliko raziskovala o ari in predplačilu - to vsekakor ni isto, pri ari ni ddv za predplačilo pa ja, pri dokazu inšpektorici sem predložila pogodbe sklenjene s strankami (kajti v avtomobilski prodaji je tega veliko) kjer je točno navedeno ali gre za aro aliu predplačilo mi ni oporekalo mojim ddv na predplačilo oz. ne ddv-ja na aro! Predlagam sklenitev pogodbe, kjer določite da denar v naprej plačan je ara, vendar pazite, če se posel ne sklene potrebno je vrniti stranki 2x aro.
mac
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mac »

Pozdravljeni,
jaz imam pa malo drugačen problemček.
Po plačilu predračuna (delna vrednost materiala) v istem mesecu izdamo avansni račun (zaradi pravice do davka). Izdelek je v celoti izdelan v naslednjem mesecu ali celo kasneje, ko je tudi oddan naročniku.
Ali moramo avansni račun številčiti in izdati kot izstavljene fakture? To pomeni, da moramo končni račun dejansko zmanjšati za vrednost avansnega računa, ker drugače lahko pride do knjiženja povečane vrednosti. Ni pa logično, da bi avansni račun spadal med izstavljene fakture, saj se s tem realizacija dejansko spremeni in ni realna še najmanj pa logična.
Ali moramo lečeno številčiti avansne račune in jih s končnim računom številčenim pod IF, avtomatsko zmanšati za dani avans? (nekateri računalniški programi za knjiženje to omogočajo).

Za odgovor bi vam bila zelo hvaližna.

LP Mac
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Avansne račune vodite posebej, zato se tudi številčijo posebej. Ko izdate račun, tega zapirate s avansnim računom. Avansni račun za predplačilo morate iztati še isti mesec, kot je bilo izvršeno plačilo.

Imate pa več varian knjiženja avansnega DDV, lahko si pomagate s storni, bolje pa je uporabiti časovne razmejitve.

Knjženje je zagotovo že obrazloženo na forumu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
capa1
Računovodja
Računovodja

Re: ARA IN DDV NUJNO

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Jaz pa imam primer, ko je bila ara plačana za nočitev v apartmaju (booking rezervacija brez možnosti vračila denarja), potem pa gostje niso prišli.
Na kateri konto naj to plačilo zavedem, da bo prav?
Verjetno na 231 ne, ker bo potem tam prikazano kot odprta obveznost za to, v resnici pa ne bo nikoli vrnjena oz. uporabljena pri izdanem računu...

Nekam direkt na prihodke...? 110 prejeta ara / protikonto??? 786 ali 789

Hvala ;)
LP
rahela
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: ARA IN DDV NUJNO

Odgovor Napisal/-a rahela »

Sama prejeta ara (plačilo) gre 110/23 ; šele ko se "aktivira" (neizpolnitev pogodbe), gre na 78.
Odgovori