ODO-1 IN ODO-2

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Na strani Zveze finančnikov in računovodij je končno pojasnilo, ki se da prebaviti. Nikjer pa ne najdem obrazcev!?
Marjeta
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Mene zanima ali tudi s.p., kateri niso davčni zavezanci in nimajo npr. obresti, leasingov in ostalih dogodkov, kateri se vpisujejo v ODO-1 ali ODO-2, morajo pošiljati prazne obrazce na DURS?
Lp
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

NE.

lp

Magda
jenny
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jenny »

Tudi jaz bom dodala komentar k temu:

1. odo-1, odo-2 se izpolnjuje za pravne osebe
2. odo-1 - kjer je davčni odtegljaj, se izpolni v dveh izvodih, enega pošlješ prejemniku plačila (najkasneje na dan plačila), enega na durs.
3. odo-2 - ni davčnega odtegljaja, poročaš do 5. v mesecu za prejšnji mesec, izpolniš ga v enem izvodu in pošlješ samo na durs
4. izpolnjevanje obrazcev odo ne pride v upoštev za fakture, ki se nanašajo na lansko leto (kljub temu, da so plačane v letošnjem)
5. velja za vse najemnine premičnine, nepremičnine, obresti,..
(vse je našteto v Ur.l.125)
6. najemnine za fizične osebe se izpolnjujejo ali na obrazcu rek-2a ali rek 3-a odvisno, če se je fizična oseba prijavila kot "prejemnik dohodka"
7.ni mi znano, kaj bodo s tem počeli na durs-u in kdo bo to bral.
sara
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sara »

Mene pa še zanima, ali vpisujete v ODO-2 zneske najemnin brez DDV, ali kompletno nakazilo.
jenny
Začetnik
Začetnik

Važen je znesek plačila!Torej z DDV.
Mene pa zanima, ali kdo ve, kje bi našla podatke, kam nakazovati na durs razne vrste davkov, prispevkov - kje so navedeni računi in sklici?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz sem pa že izpolnjevala obrazec ODO 2 in sem upoštevala znesek brez DDVja, ker tudi na obrazcu piše znesek dohodka, zame pa je dohodek znesek brez DDVja, saj DDV itak dobi država, torej to ni dohodek za prejemnika. Še bolj razvidno je to pri nakazilu plačila v tujino npr. najemnine -> Ker prejemniku v tujino nakažeš znesek brez DDV, je to tudi osnova za obračun odtegljaja. DDV obračunaš in ga upoštevaš kot vstopni DDV in ne more biti osnova za odtegljaj. To je moje mnenje.:)
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Vpisuješ zneske brez DDV. Preverjeno po telefonu z info pisarno na davkariji.

Sprašujem pa če kdo ve, s katerim KIDO obrazcem dosežemo na davčni zmanjšanje davčnega odtegljaja za najemnine v tujini. Ali najemnina spada med premoženjske pravice. V sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja je nisem posebej zasledila.
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Ali vpisujete tudi plačane zamudne obresti. V IKS so napisala, da se.
jenny
Začetnik
Začetnik

Ja, AAA - ali ste prebrali danes v Financah glede davkarije in podatkov, koliko jih dobiš od njih in koliko so točni???
jaz bom po vsej verjetnosti oddala obrazec z DDV-jem, zanima me pa za tiste firme, ki nimajo nič plačil. Ali se je že kdo opredelil glede tega, ali v takem primeru oddati obrazec ali ne? Jaz bi ga vseeno, previdnost ni odveč.
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Ali mi lahko kdo pove kje je napisano, da če nimaš dogodkov in nisi davčni zavezanec da nič ne poročaš?!
lp
Odgovori