ODO-1 IN ODO-2
Moderator: Mirko Zbačnik
Tako,ODO-JKA sem zapakirala.Ampak,ko začneš izpolnjevat ta obrazec
se ti odpre zopet dilema:rezidenti,nerezidenti,poslovne enote!Preberem
5.čl.pa 6.čl.ZDDPO in se mi zdi,da sta si v nasprotju.No,pa saj ni važno!Ko bo kdo v Sloveniji pogruntal kako se ga pravilno izpolni,ga bomo pa takrat popravljali.
se ti odpre zopet dilema:rezidenti,nerezidenti,poslovne enote!Preberem
5.čl.pa 6.čl.ZDDPO in se mi zdi,da sta si v nasprotju.No,pa saj ni važno!Ko bo kdo v Sloveniji pogruntal kako se ga pravilno izpolni,ga bomo pa takrat popravljali.
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">No,pa saj ni važno!Ko bo kdo v Sloveniji pogruntal kako se ga pravilno izpolni,ga bomo pa takrat popravljali.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Ko bo kdo v Sloveniji pogruntal kako se ga pravilno izpolni, ga bodo že ukinil.
lp
Magda
Ko bo kdo v Sloveniji pogruntal kako se ga pravilno izpolni, ga bodo že ukinil.
lp
Magda
Glede na izkušnje ne bodo nič ukinili samo še kaj novega se bodo zmislili. Aha, pa še tale zanimivost, krožijo namreč govorice ali nepopolne informacije, da je treba v pisni obliki obvestiti še vse prejemnike dohodkov iz ODO-2 o izplačilih. Ja pa valjda vejo kaj so dobili plačano. Jaz tega sicer nisem nikjer zasledila in tega ne nameravam početi, kdo pa bo verjetno tudi to naredil.
Jest mam vsega dost, grem domov, vsem skupaj pa želim lep vikend.
Jest mam vsega dost, grem domov, vsem skupaj pa želim lep vikend.
Tudi jaz nisem imela pojama, pa sem vprašala na Obrtno zbornico Slovenije in dobila odgovor na vprašanje:
Vprašanje:
Prosim vas, da mi pomagate rešiti problem okrog obrazca ODO-1 in ODO-2. Kdo, kdaj, in zakaj je dolžen izpolnjevati te obrazce?
OBRAČUN DAVČNEGA ODTEGLJAJA IN OBRAZCA ODO-1 IN ODO-2
SAMOSTOJNI PODJETNIK
1. Obveznost poročanja:
Samostojni podjetnik kot izplačevalec dohodka
a) pravni osebi ali drugemu zasebniku, za dohodke, od katerih se v skladu s 68. členom ZDDPO-1 davčni odtegljaj ne obračuna in plača, ker je prejemnik predložil davčno številko, je dolžan o izplačanem dohodku poročati na obrazcu ODO-2.
b) pravni osebi, za dohodke od katerih se v skladu s 68. členom ZDDPO-1 davčni odtegljaj obračuna in plača, je dolžan poročati na obrazcu ODO-1.
2. Dohodki, o katerih se poroča:
1. dividende in dividendam podobni dohodki
2. obresti, razen:
· kreditev, ki jih najema Slovenije
· vrednostnih papirjev, ki jih izdaja Slovenije
· najetih kreditov in dolžniških vrednostnih izdajajo pooblaščene inštitucije v skladu z zakonom, ki ureja zavarovanje in financiranje mednarodnih gospodarskih poslov, za katere se po tem zakonu daje poroštvo Slovenije
· kreditov, ki jih najemajo banke od drugih bank.
3. plačil za uporabo ali pravico do uporabe avtorskih pravic, patentov, licenc, zaščitnih znakov in drugih premoženjskih pravic…
4. plačil za zakup, kjer so mišljene najemnine za nepremičnine in premičnine, prav tako pa tudi plačila za pravico do uporabe najrazličnejših najetih predmetov.
5. plačila za storitve nastopajočih izvajalcev ali športnikov, če ta plačila pripadajo drugi osebi.
Opozorimo naj še na določbo 84. člena ZDDPO, ki pravi, da se davčni odtegljaj plačuje le od dohodkov, obračunanih za obdobje po 01.01.2005, tako, da za dohodke, ki so obračunani in se nanašajo na obdobje do 31.12.2004 ni potrebno obračunati in plačati ter poročati.
3. Rok za oddajo:
Do 5. ga v mesecu za dohodke izplačane pretekli mesec. Če je 5-ti v mesecu nedelja, državni praznik ali drug dela prost (ZdavP-1)
zoa
Vprašanje:
Prosim vas, da mi pomagate rešiti problem okrog obrazca ODO-1 in ODO-2. Kdo, kdaj, in zakaj je dolžen izpolnjevati te obrazce?
OBRAČUN DAVČNEGA ODTEGLJAJA IN OBRAZCA ODO-1 IN ODO-2
SAMOSTOJNI PODJETNIK
1. Obveznost poročanja:
Samostojni podjetnik kot izplačevalec dohodka
a) pravni osebi ali drugemu zasebniku, za dohodke, od katerih se v skladu s 68. členom ZDDPO-1 davčni odtegljaj ne obračuna in plača, ker je prejemnik predložil davčno številko, je dolžan o izplačanem dohodku poročati na obrazcu ODO-2.
b) pravni osebi, za dohodke od katerih se v skladu s 68. členom ZDDPO-1 davčni odtegljaj obračuna in plača, je dolžan poročati na obrazcu ODO-1.
2. Dohodki, o katerih se poroča:
1. dividende in dividendam podobni dohodki
2. obresti, razen:
· kreditev, ki jih najema Slovenije
· vrednostnih papirjev, ki jih izdaja Slovenije
· najetih kreditov in dolžniških vrednostnih izdajajo pooblaščene inštitucije v skladu z zakonom, ki ureja zavarovanje in financiranje mednarodnih gospodarskih poslov, za katere se po tem zakonu daje poroštvo Slovenije
· kreditov, ki jih najemajo banke od drugih bank.
3. plačil za uporabo ali pravico do uporabe avtorskih pravic, patentov, licenc, zaščitnih znakov in drugih premoženjskih pravic…
4. plačil za zakup, kjer so mišljene najemnine za nepremičnine in premičnine, prav tako pa tudi plačila za pravico do uporabe najrazličnejših najetih predmetov.
5. plačila za storitve nastopajočih izvajalcev ali športnikov, če ta plačila pripadajo drugi osebi.
Opozorimo naj še na določbo 84. člena ZDDPO, ki pravi, da se davčni odtegljaj plačuje le od dohodkov, obračunanih za obdobje po 01.01.2005, tako, da za dohodke, ki so obračunani in se nanašajo na obdobje do 31.12.2004 ni potrebno obračunati in plačati ter poročati.
3. Rok za oddajo:
Do 5. ga v mesecu za dohodke izplačane pretekli mesec. Če je 5-ti v mesecu nedelja, državni praznik ali drug dela prost (ZdavP-1)
zoa