ODO-1 IN ODO-2

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ne razumem, zakaj bi oddajali prazen obrazec? Saj tudi rek 1 obrazca ne oddajaš praznega, če podjetje nima zaposlenih in ne obračunavaš plače??!!
Jaz bom oddala samo ODO-2, ki pa ne bo prazen, saj imamo bančne obresti in najemnine.
LP:)
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Glede praznih obrazcev sem preverila na DURS pa so mi rekli, da se jih ne oddaja saj v pravilniku piši da se na obrazcih poročajo izplačila, če izplačil ni ni razloga za oddajo obrazca. Kar je tudi logično.
Lp

Tanja
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Tako,ODO-JKA sem zapakirala.Ampak,ko začneš izpolnjevat ta obrazec
se ti odpre zopet dilema:rezidenti,nerezidenti,poslovne enote!Preberem
5.čl.pa 6.čl.ZDDPO in se mi zdi,da sta si v nasprotju.No,pa saj ni važno!Ko bo kdo v Sloveniji pogruntal kako se ga pravilno izpolni,ga bomo pa takrat popravljali.
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">No,pa saj ni važno!Ko bo kdo v Sloveniji pogruntal kako se ga pravilno izpolni,ga bomo pa takrat popravljali.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Ko bo kdo v Sloveniji pogruntal kako se ga pravilno izpolni, ga bodo že ukinil.:twisted:

lp

Magda
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

Glede na izkušnje ne bodo nič ukinili samo še kaj novega se bodo zmislili. Aha, pa še tale zanimivost, krožijo namreč govorice ali nepopolne informacije, da je treba v pisni obliki obvestiti še vse prejemnike dohodkov iz ODO-2 o izplačilih. Ja pa valjda vejo kaj so dobili plačano. Jaz tega sicer nisem nikjer zasledila in tega ne nameravam početi, kdo pa bo verjetno tudi to naredil.
Jest mam vsega dost, grem domov, vsem skupaj pa želim lep vikend.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

A je treba ODO-2 v pisni obliki poslat, ali se da preko spleta? Kje dobiš obrazec, ga lahko kopiraš oz UL ali moraš oddat originalen obrazec? Rada bi po spletu, pa ga v e-davki ne najdem.NUjno pomoč, če še kdo dela.
tjoze
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a tjoze »

TANKRA:
Na DURS-U sem osebno pri svoji referentki preveril ali oddam
prazni ODO-2, ali ne. Dobil sem pritrdilni odgovor.
Zato sem v petek oddal prazni obrazec.
LP

PS
je pa čudno, in ni prvič, da davčni uradi po Sloveniji
posredujejo različne informacije.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Lahko kdo odgovori, ker že zamujam ?
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Obrazca ni na spletu, oddati ga moraš na papirju. Objavljen je v Ur.listu 125/04.
Lp
REMA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a REMA »

Saj vem, marsikdo bo dejal - HALOOO...... - ampak glede na to, da smo
stalno nekaj po bolovanjih, pojma nimam kdo, kaj in komu poroča na obrazcih ODO 1 in 2.
Prosim za pojasnilo in hvala za odgovor.
zoa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a zoa »

Tudi jaz nisem imela pojama, pa sem vprašala na Obrtno zbornico Slovenije in dobila odgovor na vprašanje:

Vprašanje:
Prosim vas, da mi pomagate rešiti problem okrog obrazca ODO-1 in ODO-2. Kdo, kdaj, in zakaj je dolžen izpolnjevati te obrazce?

OBRAČUN DAVČNEGA ODTEGLJAJA IN OBRAZCA ODO-1 IN ODO-2

SAMOSTOJNI PODJETNIK
1. Obveznost poročanja:

Samostojni podjetnik kot izplačevalec dohodka

a) pravni osebi ali drugemu zasebniku, za dohodke, od katerih se v skladu s 68. členom ZDDPO-1 davčni odtegljaj ne obračuna in plača, ker je prejemnik predložil davčno številko, je dolžan o izplačanem dohodku poročati na obrazcu ODO-2.

b) pravni osebi, za dohodke od katerih se v skladu s 68. členom ZDDPO-1 davčni odtegljaj obračuna in plača, je dolžan poročati na obrazcu ODO-1.

2. Dohodki, o katerih se poroča:
1. dividende in dividendam podobni dohodki
2. obresti, razen:
· kreditev, ki jih najema Slovenije
· vrednostnih papirjev, ki jih izdaja Slovenije
· najetih kreditov in dolžniških vrednostnih izdajajo pooblaščene inštitucije v skladu z zakonom, ki ureja zavarovanje in financiranje mednarodnih gospodarskih poslov, za katere se po tem zakonu daje poroštvo Slovenije
· kreditov, ki jih najemajo banke od drugih bank.
3. plačil za uporabo ali pravico do uporabe avtorskih pravic, patentov, licenc, zaščitnih znakov in drugih premoženjskih pravic…

4. plačil za zakup, kjer so mišljene najemnine za nepremičnine in premičnine, prav tako pa tudi plačila za pravico do uporabe najrazličnejših najetih predmetov.

5. plačila za storitve nastopajočih izvajalcev ali športnikov, če ta plačila pripadajo drugi osebi.

Opozorimo naj še na določbo 84. člena ZDDPO, ki pravi, da se davčni odtegljaj plačuje le od dohodkov, obračunanih za obdobje po 01.01.2005, tako, da za dohodke, ki so obračunani in se nanašajo na obdobje do 31.12.2004 ni potrebno obračunati in plačati ter poročati.

3. Rok za oddajo:
Do 5. ga v mesecu za dohodke izplačane pretekli mesec. Če je 5-ti v mesecu nedelja, državni praznik ali drug dela prost (ZdavP-1)

zoa
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SILVA »

Če kupimo licenco v Avstriji in jo imamo zase, potem je potrebno
urediti to kolobocijo s kido obrazci.
ali kdo ve, kje se da videti te mednarodne sporazume o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka , ki jih moraš navajti v kido obrazcih.

Kaj pa če licenco kupiš in jo prodaš naprej ?
Odgovori