življenjsko rentno zavarovanje

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
hela
Začetnik
Začetnik

življenjsko rentno zavarovanje

Odgovor Napisal/-a hela »

Sem samostojni podjetnik. Imam sklenjeno življenjsko in nezgodno zavarovanje z možnostjo rentnega izplačila. Kot s.p. sem na zavarovalni polici zavarovanec, zavarovalec in upravičenec. Je možno ta strošek uveljavljati kot davčno priznan? Hvala za odgovore.
barbarak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a barbarak »

To sem slišala od zavarovalne agentke, ker sem se tudi jaz zanimala za plačevanje življenskega in rentnega zavarovanja preko firme. Odhodek je davčno priznan, vandar na koncu varčevanja, ko začnete dobivati rento morate plačevati davek. Agentka mi je dejala, da se to preko firme ne splača ampak je bolje, da se to plačuje kot navaden državljan. Ne vem pa ali te trditve držijo saj poznamo agente eden tako drugi tako.
Naj še kdo poda svoje mnenje, več glav več ve.

LP :D
hela
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a hela »

Hvala za vaše mnenje. Prosila bi še za mnenje drugih, ozirama tistih ki imajo enako situacijo kot jaz.
LP :roll:
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ana »

Tudi mene zanima kako obravnavate plačilo rentnega zavarovanja: ali je to strošek ali naložba? Jaz sem pri podjetju "podedovala" vodenje računovodstva pri katerm je prejšnja računovodkinja navedeno zavarovanje obravnavala kot strošek, zanima me če je to sploh pravilno, kajti po mojem mnjenju je to naložba,

glede davčne upravičenosti pa to : pri zavarovanju je potrebno navesti koristnika rente, v kolikor je koristnik podjetje je vse v redu, kaj pa če je koristnik rente zaposleni? Ali ne menite da bi bilo potrebno mu obračunanti boniteto?
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a metalica »

Ana, prav imate, če je korisnik rente zaposlen, se mora obračunati boniteta. lp
travica
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a travica »

Če je koristnik rente zaposleni se mu obračuna bonizteta in posledično tudi višja dohodnina. S tem se mu trenutna neto plača za povečano dohodnino zniža, s čimer pa prenekateri zaposleni niso zadovoljni.

Samo za popestritev.
Lp:wink:
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

še vedno me zanima kako knjižite rentno zavarovanje:
med stroške ali upoštevate da je to naložba?
Odgovori