prevoz na delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rosie3si
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

prevoz na delo

Odgovor Napisal/-a rosie3si »

<font size="4"></font id="size4"><font face="Comic Sans MS"></font id="Comic Sans MS"><font color="blue"></font id="blue">
prosim za pomoč glede razumevanja določila ki pravi, da se za prevoz na delo plača cena javnega prevoza, če ga ni pa 15% cene bencina.
Kaj se smatra pod javni prevoz:
A. redna avtobusna linija skozi oz. iz kraja bivanja
B. poleg A. še avtobus ob uri, ki te pravočasno pripelje na delo
Kako ravnate v primeru, ko npr. delavec živi 2 km od prvega avtobusnega postajališča, od koder ima še 15 km do delovnega mesta. Se mu obračuna 15% cene bencina za vse ali do postajališča in naprej vozovnico?
Najlepša hvala za odgovor

Rosana
Zala
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Zala »

Jaz knjižim po kilometrih; toliko ima km do kraja in obračunam 15% vrednost bencina oz. pogledam prevoz na delo na ta portal in obračunam pri plači; je pa to zelo dobro vprašanje, saj sem pred kratkim ugotovila, da mi je delavec povedal preveliko km in kaj sedaj?
1. Ima 3 variante prihoda in odhoda na delo, povedal pa mi je najdaljšo
2. sedaj sem vzela srednjo varianto
3. kaj bodo pa davkarji; hja, to je pa vprašanje
4. avtobusne relacije pa ni; sicer pa je tako ali toko rečeno v zakonih eno ali drugo
Moram reči, da je to zelo delikatno vprašanje in prosim vse, ki to berete, da poveste svoje mnenje. Mene to zelo muči.

Zala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Poglejmo nekaj dejstev:

ZDR le zagotavlja pravico do povračilo, ne določi pa višine. SPK določi le 60% cene javnega prevoza, pogodba gradbene dejavnosti določi minimum 60% cene javnega prevoza oziroma 15% cene bencina, pogodba lesne dejavnosti določi v razponu 60%-90%. Pri vseh se sklicujejo na splošne akte podjetji (oziroma podjetniške pogodbe). Svetujem vam, da uporabite 15% cene goriva.

Poglejte si 130. člen ZDR.

Svetujem vam, da uporabite 15% cene bencina, določi se najugodnejšo pot (za podjetje).

LP, Mirko:)
Gorazd
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj, Maribor, Slovenija
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Gorazd »

Kaj pa v primeru, ko se delavec preseli in to pomeni dodaten strošek za podjetje (precejšen!!)? Na delo je bil namreč sprejet tudi iz razloga bližine prebivališča. Najbrž si ne moremo nič, saj mu povračilo prevoza pripada...?:???:

Gorazd
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Citiram 2. odstavek 47. člena. "Če se spremenijo pogoji iz tretje, pete in šeste alinee prvega odstavka 29. člena ter v primerih iz 90. člena tega zakona, se sklene nova pogodba o zaposlitvi."

Vendar v 29. členu je podatek o prebivališči v prvi alinei. To je pogosto problem tudi v naši firmi. Upam, da je delavec dober in da odtehta stroške.

LP, Mirko
Odgovori