Zveza računovodij
Moderator: Mirko Zbačnik
Zveza računovodij
Na Zvezo računovodij sem postavila vprašanje, ali je potrebno, ko se obračuna boniteta za mobitel, tudi ločiti privatne in službene pogovore in pri privatnih upoštevati, da se davek ne odbija, na koncu leta pa še obračunati davek od dohodka za ta del pogovorov.
Odgovor je bil seveda zelo jedrnat, jasen pa bolj malo:
"Obračun bonitete vam, ne prinaša nobene olajšave v zvezi z obračunavanjem DDV. Prav nasprotno obračunana boniteta kaže na dejstvo, da je bil DDV zaračunan od storitev, ki niso namenjene opravljanju dejavnosti."
Torej, kako naj zdaj delam?[xx(][xx(][xx(]
LP
Odgovor je bil seveda zelo jedrnat, jasen pa bolj malo:
"Obračun bonitete vam, ne prinaša nobene olajšave v zvezi z obračunavanjem DDV. Prav nasprotno obračunana boniteta kaže na dejstvo, da je bil DDV zaračunan od storitev, ki niso namenjene opravljanju dejavnosti."
Torej, kako naj zdaj delam?[xx(][xx(][xx(]
LP
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Jaz se ravno ne bi strinjala s to razlago. Boniteto plačuješ zato, ker naj bi mogoče uporabljal kdaj telefon v privatne namene, seveda ni pa nujno, in zato plačuješ prispevke in davke, (od osnove,ki so je nekdo izmislil 3000 sit). Včasih nimaš niti takšnega visokega zneska telefona.,kaj zdaj, bomo še inpulze pregledovali, ...
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ali pa so oni inštitucija ki si ne dovoli enostavnejših odgovorov in smo mi krivi (butci), ki jih ne razumemo. Upam, da ni v tem preveč resnice.
Sova, sedaj pa mi je nekoliko bolj jasno, čeprav ne vse <font color="blue">... boniteta kaže na dejstvo, da je bil DDV zaračunan od storitev, ki niso namenjene opravljanju dejavnosti.</font id="blue"> .. Kako naj pa Mobitel ve?
Mirko
Sova, sedaj pa mi je nekoliko bolj jasno, čeprav ne vse <font color="blue">... boniteta kaže na dejstvo, da je bil DDV zaračunan od storitev, ki niso namenjene opravljanju dejavnosti.</font id="blue"> .. Kako naj pa Mobitel ve?
Mirko
-
Veronika Kajzer
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
Torej, kako naj zdaj delam?
Odgovor zveze bi si razlagala sledeče.
Takoj ko ste pričeli obračunavati boniteto ste priznali, da uporabljate telefon tudi v privatne namene. Torej morate ugotoviti kolikšen del računa se nanaša na privatne razgovore. Za ta del ne morete zahtevati povračilo vstopnega DDV. To so tudi davčno nepriznani stroški, saj niso namenjeni opravljanju dejavnosti.
Torej, kako naj zdaj delam?
Odgovor zveze bi si razlagala sledeče.
Takoj ko ste pričeli obračunavati boniteto ste priznali, da uporabljate telefon tudi v privatne namene. Torej morate ugotoviti kolikšen del računa se nanaša na privatne razgovore. Za ta del ne morete zahtevati povračilo vstopnega DDV. To so tudi davčno nepriznani stroški, saj niso namenjeni opravljanju dejavnosti.
Pa saj so vam v IKSu št. 1-2/2005 na strani 212 že povedali svoje mnenje:
"Boniteta se obračuna, če zaposleni telefon turi dejansko uporablja za zasebne pogovore. Če ga ne uporablja, bonitete ni. Razumljivo je, da delodajalec ne more preverjati, komu zaposleni telefonira. Zato naj v listini, s katero telefon izroči v uporabo zaposlenemu, napiše, za kakšne namene se telefon lahko uporablja."
"Boniteta se obračuna, če zaposleni telefon turi dejansko uporablja za zasebne pogovore. Če ga ne uporablja, bonitete ni. Razumljivo je, da delodajalec ne more preverjati, komu zaposleni telefonira. Zato naj v listini, s katero telefon izroči v uporabo zaposlenemu, napiše, za kakšne namene se telefon lahko uporablja."
Ja saj v tem je hakelc. Če obračunavaš boniteto, potem nekako moraš razmejiti, koliko je službeno in koliko privat. Od privat pogovorov ne moreš odbijati DDV in so davčno nepriznani. In po moje iz tega sledi, v izogib gori dela, da ali ne obračunaš bonitete in vztrajaš, da so vsi pogovori službeni, ali pa si naročnino in impulze plača vsak uporabnik mobitela sam. Vmesna varianta -malo tako, malo tako - enostavno ni racionalna in se ne splača.
In tudi če se bomo razjokali, ne bo drugače. Že pred enim mesecem sem poslušala Bajuka, ko je razlagal na RTS (Ujčičeva TV), da to ne gre (da bi podjetniki šteli in razmejevali službene in privat pogovore), ukrepal pa še očitno ni.
In tudi če se bomo razjokali, ne bo drugače. Že pred enim mesecem sem poslušala Bajuka, ko je razlagal na RTS (Ujčičeva TV), da to ne gre (da bi podjetniki šteli in razmejevali službene in privat pogovore), ukrepal pa še očitno ni.