dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
...taša...
Nov član
Nov član

dohodnina

Odgovor Napisal/-a ...taša... »

Zanima me sledeče:

Moj mož je decembra dobil nakazane plače od leta 2001 naprej, ker ga je delodajalec nezakonito odpustil. Po tožarjenju od leta 2001 je sedaj končno dobil te plače. Zanima pa me, če mora te dohodke vpisati pod isto rubriko kot redne plače, namreč vedno je bil nekje na 0, sedaj pa zaradi tega 1.000.000,00, ki se nanaša na prejšnja leta, mora plačati 170.000,00 sit. Kje je fora???

Še to: Kakšno oznako mora imeti hladilnik, da gre lahko v olajšavo?

Grejo lahko meritve zemlje (geodet) v olajšavo?

Hvala za odgovor!
Lp Nataša
vita11
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Ti dohodki so v Navodilu za vpis ..., ki je priloženo obrazcu, zelo lepo pojasnjeni. Naredite tako, kot tam piše.
Za hladilnik mora biti že iz računa razvidno, da gre za proizvod, ki je prijaznejši do okolja.
Meritve pa ne gredo v olajšavo.
...taša...
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ...taša... »

ali mi lahko poveste, kje v navodilih to piše?
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Plače najprej vpišete pod rubriko A I, oznaka 10, nato pa ta milijon, ki ga je vaš mož prejel za pretekla leta še enkrat pod rubriko A III Prejemki in drugi dohodki, ki izvirajo iz več let (3.stran doh.napovedi zgoraj), še enkrat oznako 10, obdobje za katero je prejel plače, bruto znesek in prispevke.
Namen ponovnega vpisa je ravno v tem, da za te prejemke plača povprečno dohodnino iz teh let (približno tako)
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

zakaj pa geodet ne bi šel v olajšavo? Saj je vendar namenjen reševanju stanovanjskega problema.
katrijn
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

Od vseh geodetskih storitev gre lahko v davčno olajšavo "za reševanje stanovanjskih problemov" edino količba, ki je opravljena ne podlagi pridobljenega gradbenega dovoljenja.

Opozorilo:Davčno olajšavo "za reševanje stanovanjskih problemov" le v primeru, ko davčni zavezanec še nima lastnega stanovanja ali hiše.
NPpr.: Če že ima lastno stanovanje in si gradi hišo, to po logiki DURSa ni reševanje stanovanjskega problema.
REMA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a REMA »

Zanima me, če lahko damo med davčne olajšave račun za zamenjavo
dotrajanih radiatorjev v hiši in plačila za dodatno zdravstveno zavarovanje.
Saj vem, dohodnino imamo že vrsto let, vendar so jo vedno delali drugi in sedaj je nastala zadrega..... :szardi: :nevem: :prayer:
diana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a diana »

Rema lahko!
diana
Odgovori