Pokrivanje izgube

Moderator: Mirko Zbačnik

VILI
Nov član
Nov član

Pokrivanje izgube

Odgovor Napisal/-a VILI »

Smo družba z omejeno odgovornostjo. Zanima nas ali moramo izgubo, ki je izkazana v bilanci uspeha za leto 2004 tudi pokriti v letu 2004, torej pred zasedanjem skupščine, iz drugih sestavin celotnega kapitala (zakonske rezerve, rezervacije), tako da o tem pokritju izgube odloča uprava skupaj z nadzornim svetom. Prenesene izgube iz prejšnjih leti nimamo, nimamo pa tudi nerazporejenega dobička iz prejšnjih let.

Nujno prosim za odgovor

Hvala.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Jaz bi jo pustila nepokrito.
VILI
Nov član
Nov član

Po ZGD in prenovljenih SRS jo moraš pokriti takoj. Ali to drži?
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

Izgubo morate takoj pokrivati iz drugih sestavin kapitala, lahko tudi iz postopnega znižanja osnovnega kapitala :D
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Jaz razumem to tako,da jo moraš takoj pokriti iz prenesenih dobičkov,ki pa jih vi nimate.
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Mogoče je res tako, vendar ne vem zakaj bi jo puščali nepokrito, če jo lahko pokrijemo, zguba v billanci ni nobena prednost ..
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Se strinjam,če je dovolj na rezervah.Ne bi pa ob prvi izgubi posegala
v osnovni kapital.
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Tudi jaz se strinjam s pokrivanjem izgube iz rezerv ali prevrednot.popravka itd. Nikakor pa ne morete izgube kar pokriti iz trajnega kapitala. Poglejte v ZGD - poenostavljeno zmanjšanje osnovnega kapitala zaradi pokrivanje izgube mora biti predhodno objavljeno, speljano preko notarja in nato se vpiše v sodni register, ampak šele po letu dni od objave.
Reče se "poenostavljeno", dejansko pa le ni...
LP
Anela
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

A enako velja tudi za d.n.o.? Firma ima precej nerazporejenega dobička iz preteklih let, ki si ga lastnik ni izplačeval, poleg tega pa tudi stanje na kontu 940 in 943. Vse skupaj še ni dovolj za pokritje izgube. Ali moram porabiti ves nerazporejen dobiček ter salda obeh prevrednotovalni popravvek kapitala in prenesenega dobička?

:nevem: :nenene: :molci:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
VILI
Nov član
Nov član

Ali se splošni prevrednotovalni popravek kapitala lahko uporabi za kritje izgube tekočega leta ali v primeru da se uporabi kam ga vpišemo v obrazcu podatki iz izkaza bilančne izgube (v tem obrazcu so sicer predvidene samo rezerve).

Lepa hvala za pomoč! :szardi:
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Jaz imam izgubo v lanskem letu, letos pa dobiček. Ali lahko v obračunu davka uveljavim vse olajšave za investicije v osn.sredstva (št.19) in pokrijem izgubo za razliko do dobička?
Moram malo špekulirat - predvidevam dobiček v naslednjih letih in bi si rada pustila izgubo za olajšave za naprej, pa ne vem če lahko.
Mirjana
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Splošni prevrednotovalni popravek kapitala se lahko nameni za pokrivanje izgub, ko so enkrat porabljene druge možnosti (dobičiz preteklih let, rezerve) - sem brala v IKS-u.

Mirjana, zakaj pa ne bi mogla uveljaviti investicijskih olajšav in šele potem pokrivati (del ) izgube? Jaz bi to kar naredila, ampak sem pa res videla, da je v obrazcu med olajšavami izguba napisana na prvem mestu. Slišala pa še nise, da se ne bi smelo to narediti, morda ima kdo drugačno izkušnjo? :?
Odgovori