Pokrivanje izgube
Moderator: Mirko Zbačnik
Pokrivanje izgube
Smo družba z omejeno odgovornostjo. Zanima nas ali moramo izgubo, ki je izkazana v bilanci uspeha za leto 2004 tudi pokriti v letu 2004, torej pred zasedanjem skupščine, iz drugih sestavin celotnega kapitala (zakonske rezerve, rezervacije), tako da o tem pokritju izgube odloča uprava skupaj z nadzornim svetom. Prenesene izgube iz prejšnjih leti nimamo, nimamo pa tudi nerazporejenega dobička iz prejšnjih let.
Nujno prosim za odgovor
Hvala.
Nujno prosim za odgovor
Hvala.
Tudi jaz se strinjam s pokrivanjem izgube iz rezerv ali prevrednot.popravka itd. Nikakor pa ne morete izgube kar pokriti iz trajnega kapitala. Poglejte v ZGD - poenostavljeno zmanjšanje osnovnega kapitala zaradi pokrivanje izgube mora biti predhodno objavljeno, speljano preko notarja in nato se vpiše v sodni register, ampak šele po letu dni od objave.
Reče se "poenostavljeno", dejansko pa le ni...
LP
Reče se "poenostavljeno", dejansko pa le ni...
LP
Anela
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
A enako velja tudi za d.n.o.? Firma ima precej nerazporejenega dobička iz preteklih let, ki si ga lastnik ni izplačeval, poleg tega pa tudi stanje na kontu 940 in 943. Vse skupaj še ni dovolj za pokritje izgube. Ali moram porabiti ves nerazporejen dobiček ter salda obeh prevrednotovalni popravvek kapitala in prenesenega dobička?

Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Jaz imam izgubo v lanskem letu, letos pa dobiček. Ali lahko v obračunu davka uveljavim vse olajšave za investicije v osn.sredstva (št.19) in pokrijem izgubo za razliko do dobička?
Moram malo špekulirat - predvidevam dobiček v naslednjih letih in bi si rada pustila izgubo za olajšave za naprej, pa ne vem če lahko.
Mirjana
Moram malo špekulirat - predvidevam dobiček v naslednjih letih in bi si rada pustila izgubo za olajšave za naprej, pa ne vem če lahko.
Mirjana
Splošni prevrednotovalni popravek kapitala se lahko nameni za pokrivanje izgub, ko so enkrat porabljene druge možnosti (dobičiz preteklih let, rezerve) - sem brala v IKS-u.
Mirjana, zakaj pa ne bi mogla uveljaviti investicijskih olajšav in šele potem pokrivati (del ) izgube? Jaz bi to kar naredila, ampak sem pa res videla, da je v obrazcu med olajšavami izguba napisana na prvem mestu. Slišala pa še nise, da se ne bi smelo to narediti, morda ima kdo drugačno izkušnjo?
Mirjana, zakaj pa ne bi mogla uveljaviti investicijskih olajšav in šele potem pokrivati (del ) izgube? Jaz bi to kar naredila, ampak sem pa res videla, da je v obrazcu med olajšavami izguba napisana na prvem mestu. Slišala pa še nise, da se ne bi smelo to narediti, morda ima kdo drugačno izkušnjo?