Tečajne razlike in parske izravnave

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Tečajne razlike in parske izravnave

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Pod katero postavko v izkazu poslovnega izida ste uvrstili pozitivne in negativne tečajne razlike in parske izravnave.
Jaz sem preko leta vsako posebej knjižila na svoj konto, sedaj pa ne vem kam naj jih v uvrstim v bilanci.
So tečajne razlike prihodki oz. odhodki od financiranja ali prevrednotovanja?
Kaj pa parske izravnave?

Hvala za mnenja,
Darja
Darja
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Meni gredo parske izravnave (glede na kontni plan) med druge poslovne prihodke, pozitivne oz. negativne tečajne razlike pa med finančne prihodke oz. finančne odhodke.
Anela
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Oboje na finančne prihodke oz.odhodke.
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Klicala sem na zvezo, pa niso bili prepričani... Negativne tečajne razlike bi naj šle med prevrednotovalne finančne odhodke, pozitivne pa med druge finančne prihodke iz obresti...
Pa mi ni čisto jasno zakaj bi ene šle k prevrednotovanju, druge pa k obrestim...
Darja
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Jaz dam ene na 742 (prevrednotovalni finančni odhodki) in druge na 772 (prevrednotovalni finančni prihodki). V bilanci pa med "drugi finančni prihodki iz obresti in kratkoročnih terjatev" - samo še ne vem, ali moram potem v vrstico "obresti" res vpisati samo obresti ali zraven še pozitivne tečajne razlike.
Pri odhodkih pa vpišem v bilanci pod "drugi finančni odhodki za obresti in iz drugih obveznosti".
Takole jaz včasih poenostavim po kmečki logiki in se zaradi tega sploh ne sekiram, saj tečajne razlike SO finančni prihodki ali odhodki; če pa ni natančno napisano, kam naj gredo, me pa zaradi ene narobe vrstice menda tudi ne bodo ubili!?
Odgovori