Kako se izogniti plačila dodatka (0,5%) za delovno dobo
Moderator: Mirko Zbačnik
Kako se izogniti plačila dodatka (0,5%) za delovno dobo
Delavci zahtevajo izplačilo dodatka za delovno dobo po 238 členu zdr
Ali obstaja način kako tega ni potrebno izplačati, če ne, za koliko let nazaj me lahko terjajo.
Motovilec
Ali obstaja način kako tega ni potrebno izplačati, če ne, za koliko let nazaj me lahko terjajo.
Motovilec
Samo "rečete" ne bo dovolj. Po ZDR pripada in je iztožljivo, za kar dolgo časa nazaj. Poglejte v Pogodbo o zaposlitvi. Če ste uporabili termin osnovna plača potem ste v "kaši". Če ste uporabili termin plača, pa lahko zagovarjate, da znesek plače iz pogodbe že vsebuje dodatek za delovno dobo.
Lep pozdrav.
metalica
metalica
Ko vidim variabilni del, tudi meni ni jasno zakaj se d.d. ne izplača. Za variabilni del plače je potrebno še cel kup papirjev, kriteriji, merila, mesečne ocene na katere se lahko pritoži, dokazovanja. Cel kup administracije. Dajte lepo osnovno plačo in dodatek za delovno dobo pa boste imeli mir. Če na novo delate in želite prihraniti boste pač dali najnižjo osnovo za tarifni razred, itak so te osnove "bog pomagaj". ne komplicirajte brez potrebe. Tudi če imajo veliko delovne dobe, obračunajte d.d. in imejte mir. Vidite, že sedaj študirate na sodno prakso. Če pa do tega pride... kje je garancija za tako ali drugače.
Lep pozdrav.
metalica
metalica
Držite se nasveta metalice. Delovna inšpekcija na plačilni listi preveri, ali so bile pri obračunu plač kršene delavčeve pravice (osnovna plača + dodatek za del.dobo sta obvezena). Za variabilo ni dovolj, da se kot delodajalec odločite, komu in v kakšni višini jo boste izplačali, komu pa ne, temveč morate imeti cel kup pravilnikov, opredelitev... kot je opisal/a metalica. Dokler so delavci zadovoljni, še gre, ko pa se kateri od njih začne pritoževati, se združijo v "sindikat" in eden od njih bo gotovo odšel tudi na inšpektorat za delo. Le-ti vas bodo najprej pozvali, da popravite storjene krivice delavcem. Raje se izognite tem težavam.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Še to. Zamislila sem se in zadevo izpostavila tudi ko je šlo za individualno pogodba. Ali obračunati le dogovorjeni znesek iz pogodbe ali še d.d..
Ko enkrat pride do sodišča in dokazovanja, ko je vpketeno več strok in vsak po svoje tolmači. Če imate pooblastila za odločanje o tej zadevi , upoštevajte naš nasvet in mirno spite.
Ko enkrat pride do sodišča in dokazovanja, ko je vpketeno več strok in vsak po svoje tolmači. Če imate pooblastila za odločanje o tej zadevi , upoštevajte naš nasvet in mirno spite.
Lep pozdrav.
metalica
metalica
za metalico
Metalica, smem izvedeti kako ste rešili v primeru individualne pogodbe?
Hvala!
Hvala!