Mobitel - podjemna pogodba
Moderator: Mirko Zbačnik
Mobitel - podjemna pogodba
Ali se boniteta za uporabo mobitela pri podjemni pogodbi enako obračuna kot pri zaposlenem delavcu?
-
irenca
A ni boniteta kot taka mišlena samo v povezavi z zaposlenimi. Pri vseh ostalih pač povečaš davčno osnovo za strošek, ki ga nato pri netu ne upoštevaš. Tako kot npr. pri vlaganjih v tuja osnovna sredstva, ki jih moraš zaračunati fizični osebi, odvesti dohodnino. Nakazana najemnina pa ni tako velika, kot na reku - zmanjšana za plačila v blagu.
lp, irenca
lp, irenca
Jaz bi tako naredila:
Bruto znesek iz pogodbe 100000
Boniteta GSM 3000
Osn. za dohodn 90% od bruto zneska: 90000+3000=93000
Dohodn. 25%=23250
Izplačilo (100000-23250)=76750
To je moje mnenje. Prebrskala sem primere iz seminarjev, pa ni nič o tem.
Menim, da se na ta način zadovolji država.
Bruto znesek iz pogodbe 100000
Boniteta GSM 3000
Osn. za dohodn 90% od bruto zneska: 90000+3000=93000
Dohodn. 25%=23250
Izplačilo (100000-23250)=76750
To je moje mnenje. Prebrskala sem primere iz seminarjev, pa ni nič o tem.
Menim, da se na ta način zadovolji država.
Lep pozdrav.
metalica
metalica
Pikica, to kar navajaš je res, velja pa za tiste, ki s podjetjem ki mu to boniteto daje, niso v nobenem pogodbenem razmerju. ( napr. za poslovne partnerje kot fizične osebe)
Ne velja pa za zaposlene in za tiste, ki delajo na podlagi pogodb (avtorskih in podjemnih).
V primeru podjemne pogodbe se pri stvari postopa tako, kot je zapisala Irenca. Tu znesek bonitete ne pride v poštev, saj boniteta za podjemce ne obstaja. Znesek računa za mobitel predstavlja neto osnovo, ki jo je potrebno obrutiti. Žal.
Ne velja pa za zaposlene in za tiste, ki delajo na podlagi pogodb (avtorskih in podjemnih).
V primeru podjemne pogodbe se pri stvari postopa tako, kot je zapisala Irenca. Tu znesek bonitete ne pride v poštev, saj boniteta za podjemce ne obstaja. Znesek računa za mobitel predstavlja neto osnovo, ki jo je potrebno obrutiti. Žal.
Sven, po mojem pa ni res, da boniteta za podjemce ne obstaja. V knjigi, ki jo mam pred sabo in jo obračam naprej in nazaj (Zakon o dohodnini s pojasnili) piše, da se določbe glede določanja bonitet uporabljajo tako za namene ugotavljanja dohodka iz delovnega razmerja kot tudi za namene ugotavljanja dohodka iz drugega pogodbenega razmerja (avtorske, podjemne pogodbe)!
Pred sabo imam tudi primer obdavčitve štipendije, ki presega minimalno plačo za 60.000 SIT. Se pravi štipendist je v nekem pogodbenem razmerju. V primeru se štipendijo, ki presega neobdavčen znesek obdavči tako, da se jo obruti (x 1,333), potem pa se obračuna 25% akontacijo dohodnine. Postopek je tak, ker štipendist nima drugih izplačil pri tem "delodajalcu".
Sama mislim, da se bi pri mobitelu in podjemni, moralo 3000 prišteti k bruto osnovi, od tega potem obračunati vse davke.
Seveda pa se lahko tudi motim, ko je pa ta zakonodaja tako zaj...
Lahko noč
Pred sabo imam tudi primer obdavčitve štipendije, ki presega minimalno plačo za 60.000 SIT. Se pravi štipendist je v nekem pogodbenem razmerju. V primeru se štipendijo, ki presega neobdavčen znesek obdavči tako, da se jo obruti (x 1,333), potem pa se obračuna 25% akontacijo dohodnine. Postopek je tak, ker štipendist nima drugih izplačil pri tem "delodajalcu".
Sama mislim, da se bi pri mobitelu in podjemni, moralo 3000 prišteti k bruto osnovi, od tega potem obračunati vse davke.
Seveda pa se lahko tudi motim, ko je pa ta zakonodaja tako zaj...
Lahko noč