Mobitel - podjemna pogodba

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pikiica
Začetnik
Začetnik

Mobitel - podjemna pogodba

Odgovor Napisal/-a pikiica »

Ali se boniteta za uporabo mobitela pri podjemni pogodbi enako obračuna kot pri zaposlenem delavcu?
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

A ni boniteta kot taka mišlena samo v povezavi z zaposlenimi. Pri vseh ostalih pač povečaš davčno osnovo za strošek, ki ga nato pri netu ne upoštevaš. Tako kot npr. pri vlaganjih v tuja osnovna sredstva, ki jih moraš zaračunati fizični osebi, odvesti dohodnino. Nakazana najemnina pa ni tako velika, kot na reku - zmanjšana za plačila v blagu.
lp, irenca
pikiica
Začetnik
Začetnik

Mi lahko še kdo pomaga z mnenjem? Pri podjemni torej za 3000 povišam bruto osnovo, obračunam davke, pri neto pa teh 3000 ne upoštevam? Se pravi boniteto obračunam enako kot bi jo pri plači??
Na pomoč :?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Moje mnenje je, da boniteta nima nikaršne zveze s tistimi, ki niso zaposleni. Upoštevaš dejanski strošek porabe po mobitelu to je naročnina + klici. Ali obrutiš in samo odvedeš dohodnino ali obrutiš in prišteješ k znesku podjemne pogodbe, to pa ne vem.
Še kakšno mnenje bi bilo dobrodošlo. :)
pikiica
Začetnik
Začetnik

Hvala Lotica. V vsakem primeru torej obrutiš?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Kolikor jaz razumem zakon o dohodnini, da. Kaže, da so samo bonitete izjema, ker se prištejejo kar k bruto plači in se ne preračunajo. Upam pa, da se bo oglasil še kdo, ki to dela v praksi. :oops:
pikiica
Začetnik
Začetnik

Meni se dozdeva da v tem primeru ne obrutiš, ker v ZDoh-1 piše, da se dohodek poveča s koeficientom davčnega odtegljaja, če obstaja obveznost obračuna davčnega odtegljaja IN ni drugega dohodka zavezanca prejetega v denarju pri izplačevalcu dohodka v naravi (16. člen).
Ah meni ni nič več jasno :sneodobren:
metalica
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a metalica »

Jaz bi tako naredila:
Bruto znesek iz pogodbe 100000
Boniteta GSM 3000
Osn. za dohodn 90% od bruto zneska: 90000+3000=93000
Dohodn. 25%=23250
Izplačilo (100000-23250)=76750
To je moje mnenje. Prebrskala sem primere iz seminarjev, pa ni nič o tem.
Menim, da se na ta način zadovolji država.
Lep pozdrav.
metalica
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Pikica, to kar navajaš je res, velja pa za tiste, ki s podjetjem ki mu to boniteto daje, niso v nobenem pogodbenem razmerju. ( napr. za poslovne partnerje kot fizične osebe)
Ne velja pa za zaposlene in za tiste, ki delajo na podlagi pogodb (avtorskih in podjemnih).
V primeru podjemne pogodbe se pri stvari postopa tako, kot je zapisala Irenca. Tu znesek bonitete ne pride v poštev, saj boniteta za podjemce ne obstaja. Znesek računa za mobitel predstavlja neto osnovo, ki jo je potrebno obrutiti. Žal.
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Ja klicala sem na davčno prav zaradi podjemne pogodbe in bonitete za mobitel in dobila odgovor, da jo moram vključiti v izplačilo. To je obrutiti in od vsega plačati vse dohodnino in ostale davke.
pikiica
Začetnik
Začetnik

Sven, po mojem pa ni res, da boniteta za podjemce ne obstaja. V knjigi, ki jo mam pred sabo in jo obračam naprej in nazaj (Zakon o dohodnini s pojasnili) piše, da se določbe glede določanja bonitet uporabljajo tako za namene ugotavljanja dohodka iz delovnega razmerja kot tudi za namene ugotavljanja dohodka iz drugega pogodbenega razmerja (avtorske, podjemne pogodbe)!
Pred sabo imam tudi primer obdavčitve štipendije, ki presega minimalno plačo za 60.000 SIT. Se pravi štipendist je v nekem pogodbenem razmerju. V primeru se štipendijo, ki presega neobdavčen znesek obdavči tako, da se jo obruti (x 1,333), potem pa se obračuna 25% akontacijo dohodnine. Postopek je tak, ker štipendist nima drugih izplačil pri tem "delodajalcu".
Sama mislim, da se bi pri mobitelu in podjemni, moralo 3000 prišteti k bruto osnovi, od tega potem obračunati vse davke.
Seveda pa se lahko tudi motim, ko je pa ta zakonodaja tako zaj...
:shudic:
Lahko noč
dman
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dman »

S temi bonitetami za mobitel se preveč pretirava. Kdo bo pa dokazoval, da ne gre za službene klice? Takšno dokazovanje je prevelik poseg v zasebnost... razen, če sem spregledal, da gre za kako foro v davčnem postopku, da moraš dokazovati svojo nedolžnost...

Kako je s tem?
Odgovori