Kako se izogniti plačila dodatka (0,5%) za delovno dobo
Moderator: Mirko Zbačnik
Ok, moj interes je dobiček, interes mojih delavcev je čim višja plača.
Res je , da razne dodatke ( malica, prevoz na delo,) striktno vsa leta izplačujemo minimalno kot je to trenutno veljavno. "Visoke plače" so relativne, za V stopnjo bruto 240.000, za VII stopnjo 350.000. Naše področje dela je poslovna informatika, konkurenca je huda, stroški razvoja ( predvsem licence) pa vsako leto večji.
Dodatek na d.d. za 20 delavcev ( povprečje 12 let delovne dobe) izredno poveča stroške plač. To je edini razlog za moje vprašanje na to temo.
Ali se lahko izognem izplačilu z individualnimi pogodbami?
Preseneča pa me odziv "sindikalistov", od kje pa oni dobijo plače?
Hvala vsem za vaše nasvete in misli.
lep pozdrav
Motovilec
Res je , da razne dodatke ( malica, prevoz na delo,) striktno vsa leta izplačujemo minimalno kot je to trenutno veljavno. "Visoke plače" so relativne, za V stopnjo bruto 240.000, za VII stopnjo 350.000. Naše področje dela je poslovna informatika, konkurenca je huda, stroški razvoja ( predvsem licence) pa vsako leto večji.
Dodatek na d.d. za 20 delavcev ( povprečje 12 let delovne dobe) izredno poveča stroške plač. To je edini razlog za moje vprašanje na to temo.
Ali se lahko izognem izplačilu z individualnimi pogodbami?
Preseneča pa me odziv "sindikalistov", od kje pa oni dobijo plače?
Hvala vsem za vaše nasvete in misli.
lep pozdrav
Motovilec
Jaz vas zelo razumem
Samo mislim, da se v obračunu plače tega dodatka ne morete nikakor izogniti. Niti z individualno pogodbo, saj mora biti obračun vsake plače lepo razčlenjen. S posamezniki morda to lahko rešite drugače, ampak res samo nekaterimi. Z 20 ljudmi v celoti pa ne, ker se bo vedno našel kakšen, ki vas bo "zašpecal" oziroma hotel izplačilo za nazaj. Če vas bodo tožili, boste v veliki kaši. 
Čeprav po moji logiki z IP lahko dogovoriš karkoli med drugim tudi znesek plače in sploh ne omeniš delovno dobo smo zaposlenim po IP obračunali dodatek na d.d.
Predsednik sindikata z dovoljnjem posameznega člana sindikata ima pravico do vpogleda v njegovo plačilno listo.
Pravica do dodatka za d. d. izhaja iz ZDR.
Nesmiselno je, da se odločamo o tem na čigavi strani se bomo postavili (delodajalca, delojemalca). Govorimo o problemih s katerih se srečujemo in poskušamo rešiti. Z veliko rešitvami se osebno ne strinjamo pa vseeno moramo izpeljati, čeprav s stisnjenimi zobmi.
Motovilec, pozanimajte se ali so vaši zaposleni člani kakšnega sindikata, na podlagi katere KP določate plače, ali ste prepričani, da bodo zaposleni podpisali Individualno pogodbo.
Veliko je odvisno od tega kakšne so obstoječe pogodbe, kaj vsebujejo. Če ni druge ovire lahko izdate nove Pogodbe o zaposlitvi v katerih boste vpisali "osnovno plačo, ki skupaj z dodatkom za del.dobo znaša xy"
Če ne izplačujete dodatke za pos. pog.dela, zaposlenim se ne bo poznalo. Vi pa predhodno preračunajte, razbijte vsako sedanjo plačo na osnovno in dod. za del dobo, tako, da boste dobili znesek sedanje plače.
Sem zakomplicirala, a ne?
Predsednik sindikata z dovoljnjem posameznega člana sindikata ima pravico do vpogleda v njegovo plačilno listo.
Pravica do dodatka za d. d. izhaja iz ZDR.
Nesmiselno je, da se odločamo o tem na čigavi strani se bomo postavili (delodajalca, delojemalca). Govorimo o problemih s katerih se srečujemo in poskušamo rešiti. Z veliko rešitvami se osebno ne strinjamo pa vseeno moramo izpeljati, čeprav s stisnjenimi zobmi.
Motovilec, pozanimajte se ali so vaši zaposleni člani kakšnega sindikata, na podlagi katere KP določate plače, ali ste prepričani, da bodo zaposleni podpisali Individualno pogodbo.
Veliko je odvisno od tega kakšne so obstoječe pogodbe, kaj vsebujejo. Če ni druge ovire lahko izdate nove Pogodbe o zaposlitvi v katerih boste vpisali "osnovno plačo, ki skupaj z dodatkom za del.dobo znaša xy"
Če ne izplačujete dodatke za pos. pog.dela, zaposlenim se ne bo poznalo. Vi pa predhodno preračunajte, razbijte vsako sedanjo plačo na osnovno in dod. za del dobo, tako, da boste dobili znesek sedanje plače.
Sem zakomplicirala, a ne?
Lep pozdrav.
metalica
metalica
Glede prvega o plačah se strinjam in je popolnoma razumljivo.motovilec napisal/-a:Ok, moj interes je dobiček, interes mojih delavcev je čim višja plača.
Glede izplačevanja minimalnih stroškov prevoza in prehrane, sploh pa v tej dejavnosti, mi pa niti pod razno ne gre v glavo. Delavcem je pomemen neto letni prejemek - letni stroški za opravljanje dela. Če se le to ne uporabi se strošek za plače poveča.
Se srečujete z odhajanjem (boljšega) kadra iz podjetja zaradi plač ali so delavci zadovoljni z le temi ?
Klemens, želite povedati to, da mora delodajalec izplačevati maximalna povračila stroškov, mogoče še tudi tistim, ki niso do le teh upravičeni in na ta način izboljšati neto prejemke zaposlenih? Ali sem napačno razumela.
Če nisem, potem ni čudno, da je za zaposlene vse plača in ko je cel mesec v staležu razlaga, da je dobil tako nisko plačo.
Plača naj bo plača, povračila pa tudi, le tistim, ki so jih upravičeni.
Če nisem, potem ni čudno, da je za zaposlene vse plača in ko je cel mesec v staležu razlaga, da je dobil tako nisko plačo.
Plača naj bo plača, povračila pa tudi, le tistim, ki so jih upravičeni.
Lep pozdrav.
metalica
metalica