Obresti na TRR

Moderator: Mirko Zbačnik

talijam
Začetnik
Začetnik
Kraj: Kamnik

Obresti na TRR

Odgovor Napisal/-a talijam »

Ali se obresti na TRR (a'vista obresti) vpisujejejo v evidence za DDV - v knjigo izdanih računov (stolpec 8 ali 10 :svprasaj: ) in v obrazec DDV-O?
Ali se jih v davčni napovedi vpiše pod finančne prihodke ali pa se jih sploh ne vpiše?
irenca

Odgovor Napisal/-a irenca »

Grejo med finančne prihodke od obresti. V knjigo pa teh obresti res ne dam, čeprav nisem prepričana, da imam prav.
Dam pa v knjigo tiste obresti, kjer dobim od banke račun.
No ja,...
Bila bi vesela kakšnega drugega mnenja.
lp, irenca
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Na enem od seminarju za ddv, ki sem se ga udeležila, je bilo rečeno (ne pa napisano v gradivu), da se v KIR vpisujejo tudi a'vista obresti. Nekatere banke za te obresti pošiljejo obračun in obvestilo, kdaj jih bodo nakazali.
talijam
Začetnik
Začetnik

V kateri stolpec KIR pa vpišete te obresti - ali v stolpec 8 (oproščen promet brez pravice do odbitka vstopnega DDV) ali v stolpec 10 (Oproščen in drug promet s pravico do odbitka vstopnega DDV)? :oops:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

v stolpec 10
talijam
Začetnik
Začetnik

Hvala za odgovore :)
aids
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a aids »

V nekem pojasnilu Dursa sem zasledila, da bi bilo po njihovem mnjenju bolj pravilno vpisovat prejete obresti v KPR, in sicer s predznakom minus.
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

A mogoče lahko navedete link do tega mnenja DURSa?

Problem teh obresti je namreč v tem, da račun dejansko ni izdan, niti ne prejet. Torej ne moremo poknjižiti verodostojne knjigovodske listine....
Urša SlikaSlika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Imate prav. Ampak vsaka izjema potrjuje pravilo. Spomnite se cestninskih listkov: najprej jih nismo vpisovali nikamor, nato smo na seminarjih izvedeli, da bi jih morali vpisovati. Ker pa ne glasijo na davčnega zavezanca, jih lahko vpisujemo kumulativno, kar s temeljnico, so svetovali. Nato so ugotovili, da cestninski listki, ki so priloga k potnem nalogu, niso predmet obravnave KPR in sedaj vpisujemo samo tiste račune za avtocesto, ki glasijo na davčnega zavezanca, identificiranega za namene ddv. Ali pa je že kaj drugače? Ker se zadnjih dveh seminarjev nisem udeležila, nimam najnovejših ustnih navodil.
aids
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a aids »

Pisalo je v davčnem biltenu 2003 ali 2004.
MIKIMIŠKA
Nov član
Nov član
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a MIKIMIŠKA »

Jaz jih vpisujem v KIR, v stolpec 8 - opr.dej., saj je na izpisku od banke spodaj navedeno, da DDV ni obračunan po 27. čl. ZDDV. Obravnavam jih enako, kot svoje izdane obresti od posojil.
LP! Slika
tinakolenc
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a tinakolenc »

Ali se te obresti vpišejo samo v stolpec 8 oz. 10, ali tudi v stolpec 7? V pravilniku namreč piše, da se v stolpec 7 vpiše vrednost obdavčenega prometa, pa me zanima če oproščen promet spada pod obdavčen promet. Enako je namreč v knjigi prejetih faktur - ali se razni bančni stroški, ki so med oprostitvami vpišejo samo v stolpec 9 (oproščen promet) ali tudi pod 8 (vrednost prometa z DDV)?

Prosim za čimprejšen odgovor, ker moram kmalu oddati moj prvi obrazec.

Hvala
Odgovori