OBRAČUN DAVKA OD DOHODKOV IZ DEJAVNOSTI

Moderator: Mirko Zbačnik

sp
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

OBRAČUN DAVKA OD DOHODKOV IZ DEJAVNOSTI

Odgovor Napisal/-a sp »

S 01.12.2004 je mož odprl sp. Lani je bila prikazana izguba, akontacije dohodnine za lani nismo plačali nič.
Zdaj pa so nam na davčni rekli, da bo treba povedat koliko bo predvidehih prihodkov zaradi akontacij.
Dobili smo obrazec OBRAČUN DAVKA OD DOHODKOV IZ DEJAVNOSTI OBDOBJE.... Obkrožene so zaporedne številke
1.) prihodki
2.) odhodki
5.) Davčna osnova

28.)Izačun davka od davčne osnove IV

32.) osnova za izračun akontacije

Zdaj pa ne vem kaj moram napisat pod zaporedne št. 1,2,5 ali podatke za lansko leto ali kaj?
Lani je bila izguba, ampak letos je ne bo. Računamo, da bi na 3 mesece plačevali cca 15.000 SIT akontacij. Ali to napišem pod zaporedno 28 in 32? Pod zaporedne 1,2,5 pa lanske podatke?

Hvala za pomoć,

SP
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Ali niste oddali napovedi za obračun davka iz dejavnosti za leto 2004? Če ste potem napišite lanske podatke, ali pa predvidene prihodke in odhodke.
sp
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sp »

Smo oddali, ampak ta obrazec so nam dali še enkrat.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Potem pa vpišite predvidene prihodke in odhodke, vpišite razliko v davčno osnovo in glejte da bo izračunana akontacija prišla kot vi predvidevate, ter jim obrazec vrnite. Če ne bo prav bodo gotovo kaj pripomnili.
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

V obrazec, ki ga je treba dati vsako leto v začetku, napišite predvidene prihodke za leto 2005 in predvidene odhodke za leto 2005. Razlika je dobiček, od katerega vam bodo nato obračunali akontacijo dohodnine. To pa bodo nato poračunali z dohodninsko napovedjo in odločbo. Saj je stvar preprosta; z odmeo od dobička plačujete akontacije dohodnine tako kot je to pri plačah, potem se pa ta obračuna po dejanskem dobičku. Če boste napisali premalo planiranega dobička, boste pač drugo leto več doplačali in obratno. Odločitev pa je vaša, kako in kaj. :o Mi poskušamo to prikazati dokaj realno, saj se da planirati za celo leto.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Meni še nikoli ni bilo potrebno oddati tega obrazca, razen v prvem letu kom sem začela z dejavnostjo. Ravno tako še dva s.p.-ja za katera vodim računovodstvo. Se pa strinjam z Vito11, da je pametno podtke čimbolj realno vpisovati, da se izogneš prevelikemu doplačilu oz. financiranju države (brezobrestno)
sp
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sp »

Še eno vprašanje!
Če napišem prihodkov 2 mio in stroškov 1,4 mio je razlika 600 tisoš sit, ki je osnova za dohodnino. A potem ta znesek množim z 16% (iz lestvice za dohodnino 1. razred) in dobim 96.000. To je potem letna akontacija dohodnine ali se motim?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Da, to je to, ampak Durs bo sam določil višino akontacije, ki bo lahko višja, nižja ali pa točno taka.
sp
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sp »

na podlagi česa pa oni potem lahko določijo drugačno akontacijo?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Na svojem predvidevanju vaših prihodkov. Kot sem rekla, meni ni bilo potrebno nikoli izpolniti tega obrazca, pa mi je bila za drugo leto poslovanja odmerjena akontacija ''na prst''. Zato predvidevam da jo lakho določijo sami kot se jim zdi da boste zaslužili.
sp
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sp »

Hvala za odgovore.
Še to. V mojem primeru davčna ne more predvidevati prihodkov, ker jih lani nismo imeli nič, samo nekaj stroškov.

LP sp
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Katrijn: mi tudi nimo oddali, samo potem sem pa videla, da DURS nekatere opominja in kliče naj oddajajo napoved (so že globoko v poslovanju), da je to treba oddati v začetku leta, pa smo potem tudi mi začeli oddajati te napovedi ali kaj že so. Izgleda, da spet vsaka izpostava dela različno. :roll:
Odgovori