OBRAČUN DAVKA OD DOHODKOV IZ DEJAVNOSTI
Moderator: Mirko Zbačnik
OBRAČUN DAVKA OD DOHODKOV IZ DEJAVNOSTI
S 01.12.2004 je mož odprl sp. Lani je bila prikazana izguba, akontacije dohodnine za lani nismo plačali nič.
Zdaj pa so nam na davčni rekli, da bo treba povedat koliko bo predvidehih prihodkov zaradi akontacij.
Dobili smo obrazec OBRAČUN DAVKA OD DOHODKOV IZ DEJAVNOSTI OBDOBJE.... Obkrožene so zaporedne številke
1.) prihodki
2.) odhodki
5.) Davčna osnova
28.)Izačun davka od davčne osnove IV
32.) osnova za izračun akontacije
Zdaj pa ne vem kaj moram napisat pod zaporedne št. 1,2,5 ali podatke za lansko leto ali kaj?
Lani je bila izguba, ampak letos je ne bo. Računamo, da bi na 3 mesece plačevali cca 15.000 SIT akontacij. Ali to napišem pod zaporedno 28 in 32? Pod zaporedne 1,2,5 pa lanske podatke?
Hvala za pomoć,
SP
Zdaj pa so nam na davčni rekli, da bo treba povedat koliko bo predvidehih prihodkov zaradi akontacij.
Dobili smo obrazec OBRAČUN DAVKA OD DOHODKOV IZ DEJAVNOSTI OBDOBJE.... Obkrožene so zaporedne številke
1.) prihodki
2.) odhodki
5.) Davčna osnova
28.)Izačun davka od davčne osnove IV
32.) osnova za izračun akontacije
Zdaj pa ne vem kaj moram napisat pod zaporedne št. 1,2,5 ali podatke za lansko leto ali kaj?
Lani je bila izguba, ampak letos je ne bo. Računamo, da bi na 3 mesece plačevali cca 15.000 SIT akontacij. Ali to napišem pod zaporedno 28 in 32? Pod zaporedne 1,2,5 pa lanske podatke?
Hvala za pomoć,
SP
V obrazec, ki ga je treba dati vsako leto v začetku, napišite predvidene prihodke za leto 2005 in predvidene odhodke za leto 2005. Razlika je dobiček, od katerega vam bodo nato obračunali akontacijo dohodnine. To pa bodo nato poračunali z dohodninsko napovedjo in odločbo. Saj je stvar preprosta; z odmeo od dobička plačujete akontacije dohodnine tako kot je to pri plačah, potem se pa ta obračuna po dejanskem dobičku. Če boste napisali premalo planiranega dobička, boste pač drugo leto več doplačali in obratno. Odločitev pa je vaša, kako in kaj.
Mi poskušamo to prikazati dokaj realno, saj se da planirati za celo leto.
Meni še nikoli ni bilo potrebno oddati tega obrazca, razen v prvem letu kom sem začela z dejavnostjo. Ravno tako še dva s.p.-ja za katera vodim računovodstvo. Se pa strinjam z Vito11, da je pametno podtke čimbolj realno vpisovati, da se izogneš prevelikemu doplačilu oz. financiranju države (brezobrestno)