davčne posledice prodaje psov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

davčne posledice prodaje psov

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

Vzreditelj psov proda na podlagi kupoprodajne pogodbe pasje mladičke, ki dosegajo ceno 1000 in več Evrov.

Ali je po novi zakonodaji to kakorkoli obdavčeno?

Če je obdavčeno, ali se kakorkoli upoštevajo stroški vzreje (veterinar, rodovniki...) kot odbitna postavka pri ugotavljanju davčne osnove?
Urša SlikaSlika
ursamodic

Brskam po ZDoh pa ne najdem!
Ali mi lahko kdo svetuje?
Urša SlikaSlika
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Ali ima vzreditelj prijavljeno dejavnost? V tem primeru se obrnite na referenta ki je odgovoren zanj. Ce pa dejavnosti nima, mi pa ni jasno zakaj bi moral zaracunati davek niti na podlagi cesa. Da bi s prodajo mladicev zasluzil 5mio sit ki je meja za evidenco ddv, bi moral imeti uhhh veliko psov.
ursamodic

Vzreditelj nima prijavljene dejavnosti. Ima eno leglo na leto (letos so to 4 kužki).

Pa me vseeno bega:
15. člen
(predmet obdavčitve)

(1) Z dohodnino so obdavčeni dohodki fizične osebe, ki so bili pridobljeni oziroma doseženi v davčnem letu, ki je enako koledarskemu letu.

(2) Dohodki so vsi dohodki in dobički, ne glede na vrsto, če ni s tem zakonom drugače določeno.

(3) Za dohodek po tem zakonu se šteje vsako izplačilo oziroma prejem dohodka, ne glede na obliko, v kateri je izplačan oziroma prejet.

(4) Dohodek, prejet v naravi, se določi na podlagi primerljive tržne cene, če ni z zakonom drugače določeno.

(5) Dohodek je pridobljen oziroma dosežen v davčnem letu, v katerem je prejet, če ni s tem zakonom drugače določeno. Šteje se, da je dohodek prejet, ko je izplačan fizični osebi ali je kako drugače dan na razpolago fizični osebi.
Ta člen namreč razumem, da je obdavčeno vse, kar ni posebaj navedeno kot neobdavčeno.........
Urša SlikaSlika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Gre pa za res poštenega vzreditelja psov. Včeraj sem si vzel čas in brskal po internetu glede tega, pa razen foruma "pasjeljubcev" nisem našel nič kaj otipljivega. Pregledal sem zakon, pravilnik ... . A ste pogledali tja?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ursamodic

Gledala, pa nič pametnega ne najdem!

Pa ne vem, če je ta vzreditelj tako pošten, da bi DURSu sam napovedovel takšne "prihodke" (v bistvu je čista izguba). Fora je v tem, da bodo imeli vsi ti kužki nove lastnike v tujini, pa vzreditelja skrbijo možne komplikacije.
Urša SlikaSlika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Kaj če bi povprašali na kakšno kinološko društvo (linkov ne bi navajal, ker bi to bila lahko propaganda), ali kmetijskega svetovalca, kinološko društvo??
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
ursamodic

Sem že včeraj vprašala na kinološko zvezo, pa ne vejo!
Tudi na Durs sem že vprašala, pa ne vejo čisto natančno---"Kar v zakon poglejte...., Takšnega primera še nismo imeli....itd...)
Urša SlikaSlika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mirko Slika
ursamodic

Poznam ta forum, ampak tema nekako ni prava! V tem primeru ne gre za preprodajalca psov, ampak za vzreditelja, ki svoje mladičke prodaja z vsemi dokumenti (rodovniki, slike kolkov, testi oči...), novim lastnikom nudi pomoč pri nadaljni vzreji in nasvete za uspešne nastope mladičkov na razstavah!

Mene zanimajo izključno "davčne posledice" po ZDoh!
Naj povem še, da se ob prodaji vsakega kužka sklene kupoprodajna pogodba!
Urša SlikaSlika
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Potem pa mislim da je primer podoben kot ce bi prodal avto. Za to so dolecene davcne stopnje (pa ne govorimo o DDV), ki pa jih morajo poznati na Durs. Ce tega ne vedo, potem pa to ni vec problem vzreditelja. On je sklenil kupoprodajno pogodbo, znesek ki ga bo navedel v pogodbi je njegov prihodek, stroski ki jih je imel z vzrejo matere in potem legla do starosti ko ga lahko proda, pa se odstejejo od prihodkov. Na ta znesek pa bi bilo potrebno placati davek (ce si ga ze tako zelo zeli placati), visina pa????????
Odgovori