Prosim zaa pomoč.
Če po novem zakonu o dohodnini izplačam lastniku družbe lastne deleže, moram kam poslati kakšne obrazce - na Durs, Ajpes...????? Koga je treba obvestiti?
Najlepša hvala za odgovor,
LP, M.
Izplačilo lastnih deležev
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Optimistka
- Računovodja

-
Optimistka
- Računovodja

Ja Optimistka, verjetno ste vprašali nekaj , kaj mogoče res samo še vi obvladate , mi smo to naredili lansko leto , ko še ni bilo obdavčitev , kako je po novem zakonu , pa se bomo učili spet , ko bo potrebno, sicer pa mislim, da je prodaja obdavčena,......vprašanje je , kaj bi vam odgovorili na to vprašanje referenti na davčni, prepričana sem , da vsak drugače, sorry..

-
Optimistka
- Računovodja

.....
meni je prav hudo, ma davčne si ne upam več klicati...
.
Žalostno, ma resnično. Za vsako stvar, za katero sem želela v zadnjem letu pojasnilo, so mi povedali narobe... Ni šanse, da jih vprašam za te deleže, ker bom dobila sive lase......
Fora je v tem, da smo polovico izplačali lani, pol je ostalo za letos... ubitačno...
Vseeno hvala za mnenje in lep dan želim,
M.
meni je prav hudo, ma davčne si ne upam več klicati...
Žalostno, ma resnično. Za vsako stvar, za katero sem želela v zadnjem letu pojasnilo, so mi povedali narobe... Ni šanse, da jih vprašam za te deleže, ker bom dobila sive lase......
Fora je v tem, da smo polovico izplačali lani, pol je ostalo za letos... ubitačno...
Vseeno hvala za mnenje in lep dan želim,
M.
Malo sem pobrcala po Zakonu o dohodnini:
Izplačilo lastnih deležev se smatra kot dividenda (dohodek iz premoženje-79. člen Zakona). Osnova za obračun akontacije dohodnine je izplačana dividenda zmanjšana za vrednost vplačanega vložka (80. člen). Akontacija dohodnine je 25 % in mora biti plačana hkrati z izplačilom deleža (124. člen). Letna davčna osnova se zmanjša za 35 %(102. člen).
Obrazec za odmero ak. je rek3.
Lp
Izplačilo lastnih deležev se smatra kot dividenda (dohodek iz premoženje-79. člen Zakona). Osnova za obračun akontacije dohodnine je izplačana dividenda zmanjšana za vrednost vplačanega vložka (80. člen). Akontacija dohodnine je 25 % in mora biti plačana hkrati z izplačilom deleža (124. člen). Letna davčna osnova se zmanjša za 35 %(102. člen).
Obrazec za odmero ak. je rek3.
Lp