dodatno pokojninsko zavarovanje
Moderator: Mirko Zbačnik
dodatno pokojninsko zavarovanje
Ali ima kdo izkušnje s sledečim primerom
Podjetje zaposlenim plačuje dodatno pokojninsko zavarovanje. Si pa hkrati tudi delavci sami plačujejo dodatno pokojninsko zavarovanje in sicer tako, da se odpovejo delu bruto plače. Tako npr. zaposleni, ki je imel 150.000 bruto sedaj ima 147.000, 3.000 pa predstavlja dodatno pokojninsko zavarovanje. Poleg tega pa mu podjetje še vplača 4.000. Skupno torej mesečno na njegov račun pri pok. družbi pride 7.000
Strošek plač je tako zmanjšan.
Ali si lahko med stroške podjetja potem knjiži tudi dodatno pokojninsko, ki ga plačajo zaposleni sami (torej 3000). Mislim da ne in da tudi pri davku iz dobička podjetje iz naslova teh 3000 nima olajšave (samo od 4000).
Če ima kdo tak primer, prosim za pomoč-sistem knjiženja dela, ki ga plačajo delavci sami.
Če je v katerem gradivu (npr. IKS) to predstavljeno prosim za informacijo v kateri številki.
Hvala vnaprej
ana
Podjetje zaposlenim plačuje dodatno pokojninsko zavarovanje. Si pa hkrati tudi delavci sami plačujejo dodatno pokojninsko zavarovanje in sicer tako, da se odpovejo delu bruto plače. Tako npr. zaposleni, ki je imel 150.000 bruto sedaj ima 147.000, 3.000 pa predstavlja dodatno pokojninsko zavarovanje. Poleg tega pa mu podjetje še vplača 4.000. Skupno torej mesečno na njegov račun pri pok. družbi pride 7.000
Strošek plač je tako zmanjšan.
Ali si lahko med stroške podjetja potem knjiži tudi dodatno pokojninsko, ki ga plačajo zaposleni sami (torej 3000). Mislim da ne in da tudi pri davku iz dobička podjetje iz naslova teh 3000 nima olajšave (samo od 4000).
Če ima kdo tak primer, prosim za pomoč-sistem knjiženja dela, ki ga plačajo delavci sami.
Če je v katerem gradivu (npr. IKS) to predstavljeno prosim za informacijo v kateri številki.
Hvala vnaprej
ana
Na eni od predstavitev teh zavarovanj so ponudniki razlagali, da se za tisti znesek bruto plače, ki se mu delavec odpove (pri vas je to 3.000,00 SIT), ne obračunajo dajatve iz in na plače in ta znesek ne predstavlja stroška bruto plač, temveč stroške dodatnih pokojninskih zavarovanj. Za mnenje sem povprašala še durs in dobila odgovor, da vse to drži, če ima zavarovalnica sklenjen in prijavljen tovrstni pokojninski načrt in da nam mora posredovati te podatke, če se bomo odločili za ta način.
Nam so ta zavarovanja predstavljali kot olajšavo za delodajalca (ker ni dajatev iz in na plače in ker naj bi bil to strošek dodatnih pokojninskih zavarovanj). Pri poročanju za dohodnino se poroča na obrazcu "Pregled podatkov o plačanih premijah PDPZ delodajalca za zaposlene" (če so v višini do predpisane maksimalne letne premije).
Mogoče boste še največ informacij prejeli od izvajalca pokojninskega načrta, ki ste ga sprejeli. Jaz sem na predstavitvi precej izvedela, imeli so tudi precej pisnih mnenj in odločb durs-a, žal pa se naše podjetje potem ni odločilo za to in vsa literatura, ki sem jo prejela, je nekje v arhivu.
Mogoče boste še največ informacij prejeli od izvajalca pokojninskega načrta, ki ste ga sprejeli. Jaz sem na predstavitvi precej izvedela, imeli so tudi precej pisnih mnenj in odločb durs-a, žal pa se naše podjetje potem ni odločilo za to in vsa literatura, ki sem jo prejela, je nekje v arhivu.
Mi imamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje in vsi plačujemo v to zavarovanje del naših bruto plač. Jaz to knjižim kot strošek plače na 47. Ne vem, če je tako pravilno, toda v IKSih nisem našla primera knjiženja, zdelo pa se mi je logično, da je to še vedno strošek plač, samo da jih ne dobimo izplačanih, ampak se nakaže na račun pokojninskega zavarovanja. LP 
Malo čudno je, da si boste bruto plačo (tako dodatno pokojninsko zavarovanje evidentirate po kontnem okviru) upoštevali kot olajšavo. Nemegoče sicer ni, vendar se po kontnem okviru stroški dodatnega pokojninskega zavarovanja knjižijo na 42. Pa bilance-boste prikazali med stroški plač ali pokojninskih zavarovanj?
Sem preverila kontni okvir za gospodarske družbe, vendar konta 42 ne najdem. Ali je to, da se knjiži na 42 morda pisalo v IKSu? Omenjene teme namreč do lani nisem spremljala, ker pač ni bila aktualna zame. Piše pa pod 47-stroški dela: V tej skupini se izkazujejo plače zaposlenih, stroški dodatnega pokojninskega zavarovanja zaposlenih ipd.