dodatno pokojninsko zavarovanje

Moderator: Mirko Zbačnik

magdalena
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Sama knjižim prejet račun od zavarovalnice, kot dobaviteljev račun 472/220. Vendar je naš primer nekoliko drugačen, saj podjetje plačuje premijo v višini 5,84 % bruto plače, vendar ne na račun zmanjšanja bruto plače, kot je v vašem primeru. Tako, da ne bi upala svetovat... :?
lp

Magda
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Mi ne dobimo nobenega računa, samo nakažemo vsak mesec na račun pokojninske družbe iz naših bruto plač določen znesek. Jaz knjižim kar na 282, kot obveznosti na podlagi odtegljajev od plač zaposlenim, ko pa knjižim izpiske, to obveznost zaprem.
Morda se bo oglasil še kdo, ki ima podoben primer, kot pri nas 8)
zalar
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zalar »

Tudi pri nas delavcem plačujemo določen znesek- tp je strošek pokojninskih zavarovanj 472 v okviru stroškov dela in ta del predstavlja podjetju olajšavo pri davku od dobička.

Drugi del si plačujejo delavci sami in sicer kot bruto odtegljaj od plače. Tudi ta znesek je normalno poknjižen kot strošek plače, ne gre pa v olajšavo nikomur, saj je že avtomatsko to olajšava, ker se od tega ne plačujejo davki in prispevki.

Meni je ta način jasen in logičen.

Mojca
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ko smo mi sklepali pogodbo s pokojninsko družbo, so nam rekli, da tudi če plačujemo iz bruto plače, pa je to zavarovanje kolektivno, vanj pa vključenih več kot 51% delavcev, je za podjetje to olajšava??!! Se bom pa še enkrat pozanimala.
Torej, če plačujemo dodatno pokojninsko zavarovanje iz bruto plač, bi bilo potem pravilno knjiženje na konto 470 - bruto plače in na 2xx - odtegljaji od plač :?: :veleoci:
ana-nana
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ana-nana »

Meni so v pok. družbi kjer je sklenjeno zavarovanje pojasnili da gre tudi del bruto plače, ki se mu delavec odpove v oljašavo podjetju.

Še kakšna informacija
Odgovori