dodatno pokojninsko zavarovanje
Moderator: Mirko Zbačnik
Mi ne dobimo nobenega računa, samo nakažemo vsak mesec na račun pokojninske družbe iz naših bruto plač določen znesek. Jaz knjižim kar na 282, kot obveznosti na podlagi odtegljajev od plač zaposlenim, ko pa knjižim izpiske, to obveznost zaprem.
Morda se bo oglasil še kdo, ki ima podoben primer, kot pri nas
Morda se bo oglasil še kdo, ki ima podoben primer, kot pri nas
Tudi pri nas delavcem plačujemo določen znesek- tp je strošek pokojninskih zavarovanj 472 v okviru stroškov dela in ta del predstavlja podjetju olajšavo pri davku od dobička.
Drugi del si plačujejo delavci sami in sicer kot bruto odtegljaj od plače. Tudi ta znesek je normalno poknjižen kot strošek plače, ne gre pa v olajšavo nikomur, saj je že avtomatsko to olajšava, ker se od tega ne plačujejo davki in prispevki.
Meni je ta način jasen in logičen.
Mojca
Drugi del si plačujejo delavci sami in sicer kot bruto odtegljaj od plače. Tudi ta znesek je normalno poknjižen kot strošek plače, ne gre pa v olajšavo nikomur, saj je že avtomatsko to olajšava, ker se od tega ne plačujejo davki in prispevki.
Meni je ta način jasen in logičen.
Mojca
Ko smo mi sklepali pogodbo s pokojninsko družbo, so nam rekli, da tudi če plačujemo iz bruto plače, pa je to zavarovanje kolektivno, vanj pa vključenih več kot 51% delavcev, je za podjetje to olajšava??!! Se bom pa še enkrat pozanimala.
Torej, če plačujemo dodatno pokojninsko zavarovanje iz bruto plač, bi bilo potem pravilno knjiženje na konto 470 - bruto plače in na 2xx - odtegljaji od plač

Torej, če plačujemo dodatno pokojninsko zavarovanje iz bruto plač, bi bilo potem pravilno knjiženje na konto 470 - bruto plače in na 2xx - odtegljaji od plač